Omkring 60% af den menneskelige krop består af vand. Det er derfor en vigtig bestanddel af os – og af, at vores krop fungerer optimalt. Derfor er det også yderst vigtigt, at vi får drukket nok vand i løbet af en dag. Selv om man får noget væske fra den mad man spiser, så er det langt fra nok til at dække det egentlige behov. Som udgangspunkt er der nogle retningslinjer for, hvor meget man bør drikke om dagen, alt efter om man er barn, voksen eller ældre:
Børn: 1 til 1 1/ liter
Voksne: 1-2 liter
Ældre: 1 ½ lier
Disse anbefalinger er naturligvis kun vejledende, hvorfor det kan være en god idé at mærke efter, om man skulle have behov for mere væske for at føle sig godt tilpas. Det kan for eksempel være i forbindelse med motion eller hårdt fysisk arbejde, hvor man sveder meget.
Drik vand – så vidt muligt
Det er bedst at slukke tørsten – og dermed også opretholde væske balancen – med vand. Det er ikke alene billigt, men det er også kaloriefrit, hvorfor det giver mulighed for at nyde lidt ekstra søde sager uden at skulle bekymre sig så meget. Og så indeholder det en række forskellige mineraler som calcium magnesium og job. Der er dog alle former for væske der tæller med i det endelige regnskab. Dog undtaget alkohol. Så har man svært ved at drikke disse mængder af vand, kan man også sagtens erstatte dele af det med juice, mælk, te, kaffe eller sodavand.
Drik med måde
Det er altså ingen tvivl om, at vand er godt for kroppen. Men det betyder ikke, at jo mere vand du drikker, jo bedre. For der er en grænse, for du kan godt få for meget væske. Det betyder at drikker du mere end den anbefalede mængde over en længere periode, risikerer du det der populært sagt kaldes for en ”vandforgiftning”. Det kan give en overbelastning af dine nyrer og i værste fald medføre svimmelhed, kramper og problemer med at holde balancen.