Danmark er gjort af rigtig mange øer, samt naturligvis fastlandet Jylland – men hvor mange øer er der i Danmark? Der er alt fra store og meget befolkede øer til bittesmå ø samfund med få indbyggere. Den største ø er Sjælland, med sine omtrent 2 millioner beboere, og den mindste ø hedder Æbelø, og her bor kun to mennesker.
Det er velkendt at Danmark består af rigtig mange øer, men hvor mange øer er der i Danmark? I alt er der faktisk lige over 400, men af beboede øer har vi 75. Dog er der mange øer hvor der kun bor under ti beboere. Men der er også mange rige samfund på øerne rundtomkring i Danmark. Mange af øerne huserer højskoler og rigtig mange glade og tilfredse beboere. Et eksempel på en Ø med en spændende kultur er Ærø. Kendt for et rigt kunstliv og en smuk natur.
Ø-livet
Det er blevet mere populært at flytte fra storbyen ud på landet. Mange fra de yngre generationer er trætte af storbyens tumult og stressede livsstil, og ønsker at søge en mere fredelig og naturlig tilværelse. I København hilser man ikke på hinanden på gaden, man kommer ikke hinanden lige så meget ved, da der simpelthen er for mange mennesker. Men man vil opleve, at når man kommer ud på landet, eller ud på de danske øer, at folk hilser mere og henvender sig oftere til hinanden, trods man ikke kender hinanden på forhånd.
Er Ærø noget for dig?
Ærø er 88km2 stor og ligger ud for Fyn. Der bor kun omtrent 6000 mennesker i ø-kommunen. Man har fundet arkæologiske tegn på at der har levet mennesker i rigtig lang tid på øen, næsten 4000 år tilbage kan det nemlig spores. I dag er øen kendt for at husere mange kunstnere, og der er et rigt naturliv. Besøg et af de spændende og gamle museer, gå en tur i den gamle landsbyagtige Ærøskøbing eller besøg det fredede naturområde Vitsø Nor. Der er også en lang række gamle smukke vindmøller på øen.
Hvordan er det at bo på en ø?
Der er mange øer i Danmark, og der er ingen tvivl om, at det er anderledes at bo på en af de danske øer, end i en større by. Der bor færre mennesker, og derfor vil kulturen også være mere skærmet fra omverdenen. Det kan dog også ses som en fordel, da man som byboer ofte kan blive overstimuleret af alt hvad der foregår i storbyen. Så det kommer egentlig an på ens værdier, og hvad man vil med sit liv. Vil man gerne have et liv med mere familiaritet og ro og natur, så er et øsamfund en god ide. Men hvis man derimod søger et sted med flere muligheder, mere konkurrence og gang i den, så er storbyen et oplagt valg.
Konkurrencesamfund
Dygtige mennesker stimler typisk til storbyerne, da det er der andre dygtige mennesker er. Det er en tendens, mere end et grundvilkår for virkeligheden. Men det er ingen hemmelighed, at byen har mere konkurrence. Virksomheder spirer op og andre dør, dette er en konstant bevægelse der foregår i en storby, og endda med meget høj hastighed i fx. København. I et mindre øsamfund kan de samme virksomheder holde i længere perioder, hvis de lokale er glade for dem. Man kan sige, at tiden går langsommere her.
Tiden går ikke langsommere, da der ikke er lige så mange mennesker at konkurrere med. Det er velkendt, at mange og især unge mennesker døjer med problemer med det mentale helbred, og især i byer. Stress, angst og depression er efterhånden folkesygdomme, og nogle skyder skylden på vores høje tempo og vores mange forventninger til individet. Dette er koncentreret i storbyen, da der er så mange andre individer at skulle hamle op med. Hvis man genkender denne følelse med et træt ‘suk’, så kan man overveje at flytte sit liv til en ø.
Hvad går man glip af, hvis man bor på en ø?
Typisk vil der være et slags kulturcenter, koncertsted eller teater på de danske øer, så det er ikke fordi, at man ikke har kultur. Dog har man ikke den samme mængde af kulturtilbud som i København eller Århus. Så det er én ting, som man kan gå glip af hvis man flytter ud af storbyen. Dog kan de mange valg også have en stressende effekt på nogle. Så nu ved du forhåbentlig mere om, hvor mange øer der er i Danmark, og hvorfor disse øer er så skønne og unikke.