Hunkøn og hankøn er de to køn, som står skarpest i ens forståelse af kønsidentitet. Det er standarden. Det er det almindelige. Dog er der mange debatter om, hvorvidt disse to køn er de eneste køn. som findes.
Efterhånden som verden bliver mere og mere modtagelige overfor forskellige seksualitet, er køn en naturlig del af samtalerne om mennesker og identitet. Der er mange forskellige holdninger til, hvorvidt der er flere køn en to. Dette er en samtale, som kan splitte familier og venskaber.
Hvor mange køn er der? Se en liste herunder.
Her er en liste med 65 køn
Diskussionen og den måde, hvorpå vi taler om køn, ændrer sig hele tiden. Derfor er det svært at lave en endelig liste. Illustreret Videnskab har dog forsøgt. Her har de baseret listen på to videnskabelige medier. De bemærker dog også, at nogle forskere mener, at der findes mere end 100 køn.
- Akønnet
- Androgyn
- Cis
- Cis mand
- Cis kvinde
- Ciskønnet
- Ciskønnet kvinde
- Ciskønnet mand
- Demikønnet
- Demiguy
- Demigirl
- Dobbeltkønnet
- Female to Male
- Femme
- Flydende kønsidentitet (Gender Fluid)
- FTM
- F2M
- FTN
- Gender Bender
- Gender Nonconforming
- Gender Pivot
- Gender Questioning
- Genderqueer
- Interkønnet
- Interkønnet mand
- Interkønnet person
- Interkønnet kvinde
- Intetkønnet
- Kvinde
- Kønsdivers
- Kønsneutral (Gender Neutral)
- Kønsvariant (Gender Variant)
- Male assigned at birth, også kaldet MAAB (dansk: Tildelt mand ved fødslen)
- Male to Female
- Male to female transkvinde
- Male to female transkønnet kvinde
- Mand
- MTF
- M2F
- Multikønnet
- Neutrois
- Nonbinær
- Nonkonform
- Omnikønnet
- Pankønnet
- Polykønnet
- Queer
- Trans
- Transkvinde
- Transmand
- Transperson
- Trans*kvinde
- Trans*mand
- Trans*person
- T* mand
- T* kvinde
- Transkønnet kvinde
- Transkønnet person
- Transmaskulin
- Tredje køn
- Trikønnet
- Tvekønnet
- Two-spirit
- Two-spirit person
- Two* person
Som udgangspunkt findes der to former for køn; biologisk køn og socialt køn. Biologisk køn er det køn, som man er født med. Det vil sige i forhold til kromosomer, indere og ydre kønsorganer. Biologisk køn kan som udgangspunkt ses på alle mennesker.
Socialt køn er det køn selve personen, føler de er. Her kan det godt være, at vedkommende er født med indre og ydre kønsorganer, som normalvis viser, at de er hunkøn. Dog betyder dette ikke nødvendigvis, at vedkommende føler at deres sociale køn stemmer overens med deres biologiske køn. Når dette er tilfældet, er man transkønnet. Transkønnende mennesker er, ligesom de fleste andre mennesker, født med et sæt biologiske træk, som enten tilhører hankøn eller hunkøn. Dog føler de ikke at disse kønsorganer passer til deres kønsidentitet eller sociale køn.
Der findes derfor folk som er transkønnet, og folk som er ciskønnet. Ciskønnent er betegnelsen for mennesker, som føler at deres biologiske og sociale køn stemmer overens.
Født med begge slags kønsorganer
Der findes mennesker som er født med begge former for kønsorganer. De hører ind under betegnelsen ved navn ”intetkønnet”. Når man er intetkønnet, betyder det, at man er født med både hankøns- og hunkønsorganer. Derfor hører man i princippet ind under begge biologiske køn. Her bliver det mere indviklet i spørgsmålet om, hvor mange køn der er. Her kan man spørge sig selv om, hvor mange køn der er, nu hvor reglerne for biologisk køn ikke længere gælder.
Som intetkønnet er det sædvanligt at vælge det køn, som man føler man mest tilhører. Dog er det også muligt ikke at vælge nogle af de køn, som alle kender som hankøn og hunkøn. Nogle mener, at man enten kan være hankøn, hunkøn, begge dele, ingen af delene eller mellem han- og hunkøn. Hvor mange køn er der så? I dette tilfælde er det ikke et spørgsmål, som kan få et konkret svar i tal og grafer. Her er det meget individuelt fra person til person.
Ikke-binær kønsidentitet
Når man har en kønsidentitet, som ligger udenfor de binære køn, kaldes det at være ikke-binær. Ikke-binære mennesker følers sig hverken en del af hankøn eller hunkøn. Det vil sige, at man ikke tiltaler dem som ham og han eller hende og hun. Her er det ofte at man bruger pronomenerne ”de” og ”dem”. Som ikke-binær føler man sig heller ikke som ens biologiske køn. Dog føler man ikke at det modsatte af ens biologiske køn, er ens sociale køn. I stedet føler man sig som ikke-binær. Her kan man igen stille spørgsmålet om, hvor mange køn der er, idet kønsidentitet kan være et meget komplekst emne. Det er også forskelligt fra person til person, hvordan man føler sig ikke-binær. Der er mange forskellige oplevelser indenfor den samme kønsidentitet.