Hvilken Er Danmarks Mindste Kirke?

Danmarks Mindste Kirke

I Danmark findes der mere end 2.000 kirker. Flere af disse er kendte for at være store og prangende, men ved du egentligt, hvor du finder Danmarks mindste kirke? Det gør du på Venø ved Struer.

Venø kirke, som er Danmarks mindste kirke, er kendt for sin størrelse, da kirken ikke er mere end 12 gange 6,2 meter. Disse meter er inklusiv kirkeskib og kor. Der er ofte mangel på plads ved større begivenheder i kirken, men det har også sin charme på øen. Kirkegængere bliver henvist til at opholde sig på kirkegårdspladsen ved større begivenheder. Øen har måtte installere et udendørs højtaleranlæg, så det er muligt for alle at kunne høre hvad der foregår inde i kirken.

Blot 74 kvadratmeter i Danmarks mindste kirke

I fortiden havde Venø kirke store problemer, og det var ikke et aktivt valg af være Danmarks mindste kirke. Kirken havde store økonomiske problemer og kunne hverken købe inventar eller ordentlige kirkebænke. Det er dog sket en stor udvikling i kirken, som nu kæmper med pladsmangel. De 74 kvadratmeter er ofte lidt for knappe – men i det mindste kan kirken hævde at være Danmarks mindste kirke. Det har de dog ikke været alene om.

I en årrække har både Venø Kirke og Lodbjerg Kirke portrætteret sig selv som Danmarks mindste kirke. Det er dog slået fast, at Lodbjerg kirke er 17 x 7,2 meter – altså 122,4 kvadratmeter. Derved er den væsentlige større end den gamle kirke på Venø.

Danmarks mindste kirke er et besøg værd

Ifølge statistikker er mange danskere fascinerede af kirker, da bygningerne er smukke og udstråler en masse historie. Kirkerne er altid de højeste bygninger i byer, hvilket gør, at man ofte kan se dem på lang afstand, inden du kører ind i en by. Kirker kan være meget forskellige, men uanset hvilken kirke du besøger, er der noget fredfyldt over den. Hvis du ikke har besøgt Danmarks mindste kirke endnu, bør du overveje at gøre det. Venø kirke er mere end 400 år gammel og er ubestridt den ældste bygning på den lille ø.

Kirken erstattede et træ-kapel, som var endnu mindre end kirken er nu. Det var først i 1863, at kirken blev udvidet med et våbenhus, hvilket har givet den størrelsen på 74 kvadratmeter.

En særlig stemning

Kirkeinteresserede danskere oplever en hel speciel stemning, når de først er kommet ind i en kirke. Udover at der er smukke detaljer at se indendørs, er der også en hel speciel ro. Kirken er et helligt sted og et sted, hvor folk kan komme når de har brug for at klare deres tanker. Mange finder trøst, tro og får en indre styrke, når de er samlet deres tanker i kirken. Der er plads til alle slags mennesker, som har brug for et sted at kunne være for en kort stund. Det er netop denne specielle stemning som fanger mange danskeres interesse.

 

Flere artikler, der kunne interessere dig...