Prisen på elektricitet er steget i løbet af de seneste år, og det kan bestemt mærkes på danskernes bankkonti. Og det lægger jo naturligvis op til spørgsmålet: Hvad koster en kwh?
Svaret er dog ikke så simpelt, som du måske lige går og tror – desværre. Der er nemlig mange faktorer, der spiller ind på prisen af elektricitet. Hvis du vil blive klogere på hvilke og måske finde svaret, så kan du blot læse med lige her – her får du også nogle tips og tricks til, hvordan du kan gøre din elregning en smule billigere ved at danne nye vaner.
Hvad koster en kwh i gennemsnit?
Når vi snakker om hvad en kwh koster, så er det nødvendigt at gøre det i gennemsnit. Prisen er nemlig ikke helt fast. Det afhænger som sagt af forskellige faktorer.
En kwh består som udgangspunkt af 5 forskellige ting: Rå strøm, samlede transportomkostninger, PSO-afgift, Elafgift og moms. Derudover kan du yderligere skulle regne med et abonnement afhængig af hvem din el-leverandør er.
De samlede transportomkostninger, PSO-afgiften, Elafgiften og momsen er ens for alle el-leverandører, så det er ikke prisen herpå, der er super vigtig. Det, du i stedet skal holde øje med, hvis du gerne vil finde den billigste løsning, er prisen på rå strøm, et eventuelt abonnement og eventuelle prisstigninger hos din el-leverandør. Det er nemlig her, at der er konkurrence i markedet.
Hvis ikke du er interesseret i at kigge på alle de her priser og sammenligne forskellige leverandører, så kan du blot kigge på gennemsnittet. I gennemsnit kan du regne med, at en kwh koster 2,25 kroner, hvis ikke du er interesseret i at dykke ned i de forskellige aspekter.
Sådan kan du spare penge på din elektricitet
Manger er interesseret i spørgsmålet ”hvad koster en kwh?” fordi de gerne vil spare penge. Der er flere og flere udgifter, og flere og flere får også lyst til dyre ting hvilket gør, at de gerne vil spare så meget som muligt på deres forbrug i hverdagen. Og hvad bruger du meget af i hverdagen? Kwh.
De helt basale måder
Nogle af måderne hvorpå du kan spare penge på elektricitet, er helt åbenlyse. Du kan investere i energibesparende pære til dine lamper. Du kan huske at slukke lyset efter dig, når du forlader et rum. Du kan gøre dine bade kortere, hvis du varmer dit vand op med elektricitet. Alt dette vil være nogle af de første ting, der bliver gjort brug af, hvis du vil spare penge på elektricitet.
Energibesparelse for de øvede
Derudover er der dog også andre metoder, som du kan tage i brug. Svaret på ”hvad koster en kwh?” er nemlig ikke det samme alle tider på døgnet. Derfor er det oplagt at finde en oversigt over, hvad en kwh koster i dit område på de forskellige tidspunkter i døgnet. Hvis det for eksempel er om natten, så er det måske her, at din vaskemaskine og tørretumbler skal køre. Eller måske her du skal oplade dine forskellige gadgets.