Når elregningen dumper ind ad døren, kan det være svært at finde op og ned på den. For slet ikke at gennemskue om den er fair eller om man måske har betalt mere end nødvendigt er. Vil du gerne blive lidt klogere på din elregning, så er det en god idé at vide lidt om prisen på kWh. Denne pris er ikke fast måned efter måned og år efter år. Den er nemlig styret af markedsprisen på den nordiske elbørs. Og nøjagtig lige som alle andre børsvarer, er også denne pris primært afhængig af udbud og efterspørgsel. Men den kan også svinge både op og ned som følge af en række andre faktorer. Det kan være vejrforhold som meget regn eller meget blæst, der har givet en større vind- og vandmøllestrømproduktion end ellers. Og i sådanne tilfælde falder priserne pr. kWh. Omvendt stiger priserne tilsvarende, hvis der har været en længere periode uden synderlig vind.
Fire faktorer afgør prisen
Men skal man alligevel forsøge at sætte en pris på en kWh, så ligger den typisk omkring 2 kroner. Denne pris er en sammensætning af fire forskellige faktorer. Tre af disse er uafhængige af hvilken elleverandør man har eller vælger:
- Udgifter til elnet selskabet, der typisk udgør 16%
- Afgifter, der ligger omkring de 49%
- Moms på 20%
Dertil kommer udgifter til elleverandøren på godt 15%. En udgift der består af et abonnement og en kilowatt timepris. Nu kender du den omtrentlige pris for en kWh. Men hvad kan du så bruge en kWh el til? Du kan blandt andet støvsuge i en hel time. Du kan også tænde hele 10 stk. 10 watts pærer. Valget er dig! Som udgangspunkt skal du bare være opmærksom på, at når du har brugt 1000 watt i over en time – så har du brugt 1 kWh el.