Har du nogensinde undret dig over, hvad pyroteknik er? Du kan her læse om pyroteknik, hvordan det bruges, og hvad reglerne for det siger.
Pyroteknik er fyrværkeri – og kan også anvendes som nødblus. Det tekniske bag fungerer således, at man tænder lunten, der antænder fyrværkeriet. Pyroteknik giver en rød flamme, som lyser op. Pyroteknik ses ofte i forbindelse med fodboldkampe – både i ind- og udland. Her bruger tilskuerne ofte fyrværkeriet.
Hvorfor bruges pyroteknik til fodbold?
Man kan måske undre sig over, hvad fodbold har at gøre med fyrværkeri. Det er blevet populært – og har efterhånden været det i en årrække – blandt tilskuerne på tribunerne at bruge pyroteknik. Grunden til at man bruger det, er i forsøget på at skabe stemningen på stadion.
Sommetider bruger fodboldfans pyroteknik som en del af en tifo. Ordet tifo stammer oprindeligt fra det italiensk udtryk, tifosi, som betyder fans eller supportere. I dag bruger man derimod begrebet, tifo, om en “kærlighedserklæring” fra fans til klubben. Det kan eksempelvis være med forskellige symboler, billeder og bogstaver, som sammen danner – og sender – et budskab til spillerne på banen og til Tv-billederne.
I den forbindelse anvendes pyroteknik ofte som en del af arrangementet. Det kan eksempelvis bruges til at afbillede en kriger, der i sin hånd holder en flamme.
Er pyroteknik ulovligt?
Ja, pyroteknik er ulovligt på de danske stadions – uanset liga og niveau. Det afholder dog ikke mange af de danske fans fra fortsat at smugle disse med ind til fodboldkampe. Selvom der foretages visitation inden kampstart, findes der flere måder hvorpå de mere ekstreme fans gemmer disse ulovligheder på.
Grunden til at det er ulovligt skyldes, at folk førhen er kommet til skade af eksempelvis gnisterne, der rammer. Der er set flere tilfælde i både ind- og udland, hvor ufrivillige tilskuere er kommet i nærkontakt med fyrværkeriet, der har afgivet slemme og alvorlige brandskader.
Er det lovligt i andre lande at anvende pyroteknik?
Der findes faktisk lande, hvor pyroteknik er lovligt at anvende. Det skyldes blandt andet, at det disse steder foregår under mere kontrollerede forhold. Det betyder også, at det ikke er hvem som helst, der bare kan svinge med pyroteknikken. Det antændes i et mere lukket område, hvor man ikke risikerer, at det rammer uskyldige mennesker.
Mange fans i Danmark diskuterer flittigt om ikke, at vi i Danmark skulle gøre blandt andre Sverige kunsten efter. I Sverige bruger man reglen med det “kontrollerede pyroteknik,” som gør, at de under større opgør ofte har en masse stemningsskabende pyroteknik.
I lande som Italien er det også mere almindeligt at have pyroteknik med. Der findes også en variant af pyroteknik, som er ganske ufarlig, som ses flere steder i Italien. Denne form for pyroteknik skaber ufarlige gnister, der ikke kan brænde på samme måde.
I Danmark har mange flere gange set uheldig adfærd med brug af ulovligt fyrværkeri, som har afblæst kampen i et vis tidsrum. Det sker blandt andet, hvis røgen slører spillernes udsyn på banen.