Der er mange effekter i verden, der typisk er opkaldt efter dem, der opdagede den i sin tid – Dunning Kruger effekten, der blev opdaget af David Dunning og Justin Kruger for eksempel. Andre er opkaldt efter latinske ord som for eksempel albedo effekten. Dog er det ikke tilfældet ved denne – ketchup effektens navn er baseret på den hændelse, der bedst beskriver det, som effekten dækker over. Læs mere om det netop her.
Hvorfor hedder det en ketchup effekt?
Har du nogensinde siddet med en ketchup flaske af glas? Det er ikke helt så populært i dag, men hvis du kan tænke tilbage på engang, hvor du har, så vil du måske også hurtigt mindes, at der først ingenting kommer og derefter – efterhånden som du ryster og banker på flasken – pludselig kommer en hel masse på én gang. Dette skyldes, at viskositeten afhænger af udstrømningshastigheden, og at ketchup er en såkaldt ikke-newtonsk væske, der bliver mere flydende ved omrøring og dermed bevægelse generelt. Det er dog ikke årsagen bag, der er vigtig – men derimod blot det faktum, at det sker. Og det er det, der ligger til grund for navnet bag effekten.
Hvad er Ketchup effekten?
Ketchup effekten beskriver en virkning, der først viser resultater sent. Når du udfører en handling, så er det ikke altid, at du ser resultatet med det samme. Det kan være en lille ting, der først senere resulterer i en række konsekvenser. Med andre ord, når først du tager hul på noget og ryster det lidt, så kan resultaterne pludselig kommer væltende – både på godt og ondt. Afhængig af hvad du tager hul på, så vil resultaterne nemlig kunne være både positive for dit liv.
Ketchup effekten Teresa Fabrik
Ketchup effekten er måske mest populært som filmen fra 2004, der handler om en kun 13-årig pige, der står overfor at skulle redde sit omdømme efter at have drukket for meget til en fest. Hun drikker så meget, at hun ender med at besvime. Efterfølgende dukker der nogle afslørende billeder op af hende, og hun kæmper en brag kamp for at få andre til at se på hende, som andet end hende, der drak for meget og blev taget billeder af.
Filmen repræsenterer ketchup effekten super fint: en 13-årig tager til fest – en relativt uskyldig og almindelig handling – og hendes liv tager en drejning senere hen, som ingen kunne have forudset. En drejning, der ovenikøbet vil mærke hende resten af livet.
Det er dog ikke det eneste eksempel på ketchup effekten. Et andet eksempel kunne være, at du begynder at drikke 2 liter vand om dagen. Først virker det ikke til at have en effekt – andet end på hvor meget du skal tisse i løbet af dagen – men efterfølgende vil det medføre mere energi, en øget produktivitet, en mindre trang til at snacke i løbet af dagen og måske til sidst en hel livsstilsændring. På den måde kan effekten være utroligt positiv, fordi én lille sund handling kan føre til et sundere liv.