Ejerudgift er en samlet betegnelse for hovedparten af de månedlige omkostninger man har, hvis man ejer en bolig. Det være sig såvel et hus, en lejlighed og et sommerhus som et kolonihavehus. Begrebet blev indført i 2015, i forbindelse med af ejendomsmæglerloven blev ændret, og det blev dermed gjort til lov, at ejendomsmæglere altid skal oplyse om den samlede månedlige ejerudgift. Derfor vil det altid fremgå på salgsopstillingen hos ejendomsmægleren, og det er afgjort et beløb der er værd at notere sig, hvis man for eksempel er på boligjagt, da det skal indregnes i det samlede budget ved et eventuelt boligkøb.
Hvad dækker ejerudgiften så over?
Ejerudgift dækker altså over de månedlige udgifter, du vil have ved køb af en given bolig. Det drejer sig helt konkret om disse poster:
- Ejendomsværdiskat
- Grundskyld
- Ejerforsikring
- Udgifter til ejerforening
- Renovation
- Rottebekæmpelse
- Skorstensfejning
Dertil kommer ydelser på gæld, såfremt man som køber overtager denne uden for købesummen.
… og hvad dækker den ikke over?
Der er dog også en række udgifter, der ikke er inkluderet i denne ejerudgift. Det gælder for eksempel for udgifter til vand, varme, el og generel vedligeholdelse af den pågældende bolig. Det samme gælder for udgifter til boliglån og renter. Disse er heller ikke inkluderet i ejerudgiften, da der i forbindelse med lovændringen af 2015 blev besluttet, at ejerudgiften ikke måtte indeholde eventuelle beregninger af, hvad det reelt ville koste af låne til boligen.