Der tales meget om CO2 i disse år i forbindelse med co2 og global opvarmning. Men hvad er det egentlig for en størrelse? CO2 består af et kulstofatom og to oxygenatomer. Derfor kaldes det også for kuldioxid eller carbondioxid. Tidligere hen brugte man også navnet kultveilte som CO2. Denne spændende størrelse findes kun i to forskellige former ved atmosfærisk tryk: Nemlig som en gas og ved temperaturer under -78,5 °C som et fast stof, der ligner sne. I denne tilstand kendes det også som tøris, da det ved fordampning omdannes til gas. CO2 findes også som væske, men den kan kun opnås ved et tryk på mere end 5,1 atmosfære. Det er denne evne der blandt andet kan udnyttes ved at opbevare kuldioxid – eller CO2 – på trykflasker.
Kært barn, mange navne CO2 kaldes også for kuldioxid eller carbondioxid. Tidligere hen brugte man også navnet kultveilte om CO2. Denne spændende størrelse findes kun i to forskellige former ved atmosfærisk tryk: Nemlig som en gas og ved temperaturer under -78,5 °C som et fast stof, der ligner sne. I denne tilstand kendes det også som tøris. Når vi mennesker indånder ilt, udånder vi CO2. Derudover optræder forbindelsen også i en række andre helt naturlige processer – for eksempel i forbindelse med at naturmaterialer rådner, ligesom det også er indgår i byggemassen i alle levende planter. Endelig indgår det også som en del af atmosfæren, og er derfor vigtig for vores overlevelse.
CO2 og drivhuseffekten
Gennem de senere år har CO2 fået endog rigtig meget omtale. Det skyldes ikke mindst, at det er en såkaldt drivhusgas, som har stor indflydelse på jordens temperatur. Det er imidlertid kun én af mange drivhusgasser i vores atmosfære, men fælles for dem alle er, at de holder på jordens varme ved at optage den varmestråling som jorden udsender. Derved opstår denne drivhuseffekt. Det er der for så vidt ikke noget nyt i. Men mængden af drivhusgasser er øget i nyere tid – og dermed er problemet også blevet markant større.