Liberalisme er en politisk og økonomisk ideologi, der opstod i 1700- og 1800-tallet som en reaktion på autoritære regimer. Grundlæggende fokuserer den på ideer som frihed, individuelle rettigheder, lighed for loven og privat ejendomsret.
På det økonomiske plan er liberale ofte fortalere for frie markeder og begrænset statslig intervention. De mener, at individuelle aktører og private virksomheder er bedst til at forvalte økonomiske ressourcer, og at dette bidrager til økonomisk vækst og generel velstand. Dette betyder dog ikke nødvendigvis, at alle liberale er imod enhver form for statslig intervention. Nogle liberale støtter visse former for offentlig regulering og sociale sikkerhedsnet for at korrigere markedsfejl og beskytte borgernes rettigheder.
På det politiske plan understreger liberalisme retsstaten, demokratiet og beskyttelse af borgerlige frihedsrettigheder, såsom ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og religionsfrihed. Liberale støtter ofte menneskerettigheder og lighed for loven, uanset individets race, religion, køn eller seksuel orientering.
Det er vigtigt at bemærke, at liberalisme kan tage mange former, og at der er en bred vifte af synspunkter inden for den liberale tradition, fra klassisk liberalisme til socialliberalisme.