
I år er der 12 storkepar, der yngler i Danmark, hvilket er det højeste antal i 35 år. Det hele begyndte i februar, da det første vilde storkepar slog sig ned i Rens i Sønderjylland. Siden da har flere par etableret sig på nye steder, hvor der ikke har været storke siden 1970’erne. For første gang siden 1998 er en helt dansk stork vendt tilbage for at yngle her i landet.
Storkens Fremgang i Danmark
De 12 ynglende storkepar befinder sig på forskellige lokaliteter i Danmark. Derudover er der en ensom stork i Flynder ved Lemvig, og indtil for nylig har der været en hanstork på en rede i Veksø vest for København, men den er desværre død. Der kan stadig komme nye par til, men de vil blive betragtet som ungeløse indtil videre.
En af de vigtigste årsager til storkens fremgang i Danmark er klimaforandringerne, som har givet storken i Vesteuropa bedre levevilkår. I de nordvestlige tyske delstater Slesvig-Holsten og Nedersaksen er storkebestanden steget markant de seneste år. I Slesvig-Holsten er antallet af ynglepar steget fra 170 i 2005 til 552 i dag, mens det i Nedersaksen er gået fra 217 par i 1988 til 2300 ynglepar i 2024. Faktisk er storkebestanden i Nedersaksen steget med hele 77 % fra 2020 til 2024.
Jesper Leegaard, en storkeekspert, bemærker, at storkebestanden i Nordvesttyskland har påvirket situationen i Danmark. Før 2019 var der kun to ynglepar i Danmark, men nu ser vi en stigning, der ligner den, vi har set syd for grænsen. Hvis udviklingen fortsætter, kan storken blive en almindelig syn i Jylland inden for de næste 10 år.
Den danske storkebestand har været i vækst med i gennemsnit 30 % om året siden 2018, og selvom vi ikke kan forvente, at denne stigning fortsætter, er det realistisk at forvente en årlig vækst på 12-15 %. Dette kan betyde, at der er omkring 30 ynglepar i Danmark i 2030.
Ifølge klimamodeller fra Danmarks Meteorologiske Institut vil vi opleve varmere somre og mildere vintre, hvilket er gunstigt for storken. Jesper Leegaard påpeger, at storken har brug for et bedre landskab for at trives. Desværre er vores enge i dag tilgroede, og der mangler græssende kvæg for at holde dem åbne. Hvis vi skal hjælpe storken, er det vigtigt at bevare og pleje lavbundsjorde, hvor storken kan finde føde.
Den positive udvikling i storkebestanden viser, at naturen kan komme tilbage, når forholdene er de rette. For at storken kan blive en fast bestanddel af den danske fauna, kræver det dog en aktiv indsats for at sikre de rette levevilkår. Hvis vi lykkes med det, kan storken igen blive et almindeligt syn i de danske landskaber, ikke kun i Sønderjylland, men måske også på Sjælland og Fyn. Det kommende årti vil være afgørende for storkens fremtid i Danmark.