Grøn brint vil transformere tung vejtransport i Danmark

e, tags: grøn brint - upload.wikimedia.org

Rasmus Bach Nielsen, bestyrelsesmedlem i H2 Energy Esbjerg ApS, har hævdet, at grøn brint ville have en afgørende rolle i Danmarks tunge vejtransport.

Ifølge Nielsen deltager Esbjerg-grunden også i det store projekt om at implementere grøn brint til tung mobilitet for at reducere CO2-udledningen i landet. Men borgerne kan være bekymrede for sikkerheden ved grøn brint.

Nielsen forsikrede, at der ikke er noget at bekymre sig om sikkerhedsmæssigt. Selve projektet er bygget på erfaringerne fra verdens første økosystem for grøn H2-mobilitet i Schweiz i 2016.

Danmarks grønne brint

I Danmark startede projektets første operation i januar 2021. Omkring 5.000 containere, som udførte 25.000 lastbiltankninger, var blevet distribueret til tankstationer over hele Schweiz. Som følge heraf har 50 lastbiler i alt kørt over 6 millioner kilometer siden.

“Grøn brint og brintlastbiler vil i vores mening blive en del af den tunge vejtransport i Danmark. Taulov-sitet er en del af et stort projekt, der skal hjælpe Danmark med at nedbringe CO2-udledningen ved at anvende grøn brint til tung mobilitet,” sagde Nielsen.

Han udtrykte derefter sin optimisme over for grøn brint som støtte til tung vejtransport ved at bruge lastbilerne i Schweiz som eksempel.

“Vi tror rigtig meget på brint i tung vejtransport også fra det vi ser i Schweiz, men det bliver sammen med el-lastbiler som omkostningsmæssigt har et forspring på nogle år,” sagde Nielsen.

Han forklarede endvidere, at prisen på tung vejtransport understøttet af grøn brint ville være konkurrencedygtig med den, der bruger diesel.

“Vi forventer, at prissættelsen af brint ved storskala brintproduktion kombineret dygtig med betydelig billigere lastbiler vil gøre brintlastbiler prismæssigt konkurrence med diesel indenfor en 3-4 årig horisont,” sagde han.

Hvis Danmark fortsætter planen, kan det balancere og optimere elforbruget til elbiler, og de kan opnå op til 100 milliarder kroner i overskud.