Giro d’Italia: Siena genopliver cykelhistorie med ikonisk tidskørsel i 1986

Giro d'Italia: Siena genopliver cykelhistorie med ikonisk tidskørsel i 1986

Det er svært at forestille sig, men den seneste etape af Giro d’Italia, der blev afsluttet i Siena, fandt sted helt tilbage i 1986. Den toskanske by er blevet et kendt navn inden for moderne cykling, især med Strade Bianche-løbet, men det er alligevel overraskende, at en så ikonisk og smuk lokation ikke har været vært for en Giro-finale i næsten 40 år.

En Usædvanlig Tidskørsel og Uventede Vinder

I 1986 var det ikke en almindelig vej etape, men derimod en tidskørsel på 46 kilometer fra Sinalunga til Piazza del Campo. Den uventede vinder var Lech Piasecki, en relativt ukendt polsk cykelrytter, der krydsede målstregen før Roberto Visentini og Giuseppe Saronni. Selvom han var den regerende amatørverdensmester, var der ikke mange, der havde forventet en så imponerende præstation i hans debut ved Giroen. Piasecki skulle dog senere vinde fem etaper i Giroen og opbygge et solidt ry som en stærk tidskører.

Dengang blev han beskrevet i aviserne som en mand med sort overskæg, kort hår og et rundt ansigt. Selvom han sjældent blev set med et smil, strålede han af glæde efter tidskørslen. Han var ankommet til Italien blot få måneder før, angiveligt på anbefaling fra den sovjetiske træner Viktor Kapitonov, som ønskede at få ham væk fra østblokløbene, hvor han vandt det hele. Piasecki bosatte sig i Manerba del Garda og blev en af Saronnis mest trofaste hjælpere gennem sin karriere.

Samtidig markerede den dag i Siena et symbolsk øjeblik for Francesco Moser, der var ved at nå enden af sin storhedstid. Nyhedsoverskrifterne indikerede en nedgang for Moser, der havde vundet Giroen i 1984 og sluttet som nummer to i 1985, og som var en af favoritterne til tidskørslen. I stedet måtte han nøjes med en 10. plads.

En anden artikel fangede stemningen ved at omtale Moser som en kriger, der nu havde hevet den hvide flag op. Tidskørsler havde tidligere været hans stærke side, men denne gang blev han slået markant. Moser sluttede dog stadig som en respektabel nummer tre samlet set, bag Visentini og Saronni. Men med 35 år på bagen var hans storhedstider forbi. Denne begivenhed i Siena vil forblive i cykelhistorien som et minde om en tid, hvor nye talenter og veteraner kæmpede side om side i jagten på ære og berømmelse.