Fuglekiggere optager spækhuggeres optrædener i Grenen

Stock Photo, tags: fuglekiggere - upload.wikimedia.org

Fuglekiggere meldte om fire spækhuggere, der dukkede op i Grenen, nord for Skagen, fra søndag morgen til kl.

Grenen Fuglestations ornitolog Rolf Christensen fortalte til Ritzau, at disse store havpattedyr blev set fra 05:49 til 11:39. Observationen omfattede en voksen mand, to hunner og en ung.

“Jeg sidder alene, da jeg opdager den første rygfinne. Senere viste det sig, at der var fire. Vi har aldrig før oplevet, at spækhuggere har opholdt sig i området så længe,” sagde Christensen.

Ornitologen forklarede, at spækhuggerne opholdt sig i det nævnte område i en time eller halvanden time, inden de tog vestpå.

Spækhuggere er dukket op omkring 50 gange ved Skagen i de sidste 45 år. Disse havpattedyr har ifølge Christensens rapport besøgt Skagen hyppigere i de senere år. I 2021 havde Christensen mulighed for at se spækhuggere 15 gange.

“For to år siden havde vi et rigtig godt år, hvor vi så spækhuggere nord for Skagen hele 15 gange, så man kan sige, at de har fået et comeback i de danske farvande,” sagde Christensen.

I år kom spækhuggeres optræden senere end eksperternes forudsigelser. De blev første gang set nord for Skagen den 21. juli, og en anden observation skete dagen efter den 22. juli.

Disse spækhuggere dukkede op tre gange i Skagerrak ud for Grenen inden for de seneste ti dage.

Spækhuggeres unikke træk

Udover at dokumentere spækhuggeres udseende, noterede Christensen sig også specifikke scener under sine observationer af pattedyrene. Ifølge ham blev en spækhuggerhan, som han kaldte Hannen, set lege med en død sæl. Denne adfærd anses for usædvanlig, da de aldrig har været vidne til det før.

“På et tidspunkt kaster han rundt med en død sæl. Det er ret vildt, for det har vi aldrig sat før,” sagde Christensen.

Spækhuggere, videnskabeligt kendt som Orcinus orca, er den største delfinart på Jorden. Spækhuggere kan prale af en anslået global befolkning på cirka 50.000.

Dimensionerne af de største spækhuggere kan nå op til 10 tons i vægt og 9,8 meter i længden. Deres mest fremtrædende træk, rygfinnen, kan rage op til 1,8 meter højt.

Spækhuggere er adrætte svømmere, der kan opnå imponerende hastigheder på op til 54 kilometer i timen. De har forskellige madpræferencer, såsom unge blå- og gråhvaler, sæler, fisk og havfugle.