
Analyser af Forsvarets IT- og byggeområder viser, at der er et stort behov for investeringer. I forbindelse med genopretningen af Forsvarets fundament, som blev indgået i forsvarsforliget for 2024-2033, er analyserne blevet præsenteret for forligskredsen. Resultaterne afslører betydelige udfordringer, både inden for IT og bygninger.
Investeringer i Forsvarets Fundament
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen udtaler, at de allerede i 2023 var klar over problemerne med IT-systemerne og bygningerne. Derfor blev der hurtigt iværksat flere tiltag. De nye analyser giver et klart billede af situationen, og det er tydeligt, at der kræves store investeringer i de kommende år.
I genopretningsplanen er der afsat cirka 3 milliarder kroner til IT-området og omkring 2 milliarder til bygninger fra 2024 til 2033. Disse midler skal blandt andet dække de mest presserende udfordringer.
Minister Poulsen påpeger, at arbejdet er i gang, men der er stadig mange komplekse opgaver foran dem. Forholdene inden for IT og bygninger påvirker ikke kun de ansatte, men også Forsvarets samlede kampkraft. Derfor er der behov for at intensivere indsatsen, som skal drøftes politisk i forbindelse med forhandlingerne om en kommende delaftale.
Ejendomsanalysen, der er lavet sammen med en ekstern konsulentvirksomhed, viser, at mange af Forsvarets bygninger har et stort efterslæb. En tredjedel af bygningerne er i under middel eller dårlig stand, og det anslås, at der er et genopretningsbehov mellem 6,6 og 13,5 milliarder kroner over forligsperioden. Hvis alle bygninger skal forbedres til en over middel stand, kan det komme til at koste omkring 26,9 milliarder kroner. Det nøjagtige beløb vil afhænge af, hvor mange bygninger der skal renoveres, hvor hurtigt det skal ske, og hvilken stand de skal have.
Når det kommer til IT, anbefaler analysen en grundlæggende forbedring og udvikling. Her er det blevet klart, at styringen af IT-området er utilstrækkelig, og at budgettet er skævt. Der er et ekstra behov for mellem 17,5 og 21 milliarder kroner, der både skal dække teknisk gæld og styrke informationssikkerheden samt forbedre datadeling mellem systemer.
Forsvarsministeren understreger, at Forsvaret står midt i en historisk opbygning, og at det er vigtigt at styrke den digitale kapacitet i lyset af den ændrede sikkerhedssituation. Digitaliseringen af kamppladsen og effektiv kommunikation er afgørende for at sikre Forsvarets succes. Der venter derfor en stor opgave med at fremtidssikre Forsvarets IT- og informationssikkerhed.