
Et flertal i Folketinget har netop godkendt et lovforslag, der hæver folkepensionsalderen gradvist til 70 år fra 2040. Beslutningen betyder, at danskerne nu kender deres officielle pensionsalder frem til 2045 og kan planlægge arbejds- og privatlivet ud fra de nye rammer.
Baggrund og politisk aftale
Baggrunden for stigningen i pensionsalderen går tilbage til Velfærdsaftalen fra 2006, hvor et bredt politisk flertal blev enige om, at folkepensionsalderen skal følge den stigende levealder. Ifølge aftalen skal Folketinget hvert femte år vurdere, om levetiden for 60-årige har ændret sig så væsentligt, at det er nødvendigt at justere pensionsalderen.
Den seneste vurdering viser, at vi i gennemsnit lever så meget længere, at det er nødvendigt at arbejde længere for at opretholde velfærdsniveauet. Det var netop denne anbefaling, der lå til grund for beslutningen om at hæve alderen til 70 år fra 2040, som Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen har fremlagt. Ifølge ministeren er stigningen nødvendig for at sikre velfærd for de kommende generationer uden at overbebyrde de offentlige finanser.
Økonomisk effekt og fremtidige overvejelser
Den øgede pensionsalder forventes at styrke de offentlige finanser med omkring 15 mia. kr. årligt fra 2040. Det bidrager til at afbøde presset på statsbudgettet i takt med en aldrende befolkning. Velfærdsaftalen fra 2006, som blev indgået i forlængelse af finanskrisen, har løbende sikret Danmarks økonomiske grundlag ved at binde pensionsalderen op på levealderudviklingen.
Ved den sidste ændring blev folkepensionsalderen hævet til 69 år med virkning fra 2035. Før det var alderen sat op til 68 år i 2015 med virkning fra 2030. Den trinvise fremrykning betyder, at flere generationer langsomt vænner sig til at arbejde lidt længere hvert årti. Det nuværende lovforslag fastlægger en klar tidsplan frem til 2045, men samtidig åbner det op for, at Folketinget inden 2030 skal forhandle et mere retfærdigt system for fremtidige stigninger.
Du kan læse mere om pensionsreglerne hos Beskæftigelsesministeriet.