Fire danske energiselskaber undersøgt for markedsmanipulation

Stock Photo, tags: fire danske - cdn.pixabay.com

I alt fire danske virksomheder er under undersøgelse for påstået manipulation af elmarkedet, som potentielt kan påvirke energipriserne. Myndighederne undersøger disse virksomheders handlinger efter mistanke om ulovlig praksis, og søger at sikre ansvarlighed inden for energisektoren.

Efterforskningen udføres i samarbejde mellem danske og svenske myndigheder. I alt otte tilfælde spændt over de seneste fem år, hvoraf fem er opstået alene i det foregående år. Dette omfatter den aktuelle undersøgelse af de fire ikke-oplyste energiselskaber.

Stigende antal åbne sager

Københavns Universitets Jesper Lau Hansen mener, at der kan være to årsager til, at antallet af sager er steget voldsomt. Den første grund er, at der sker mere svindel nu sammenlignet med tidligere. For det andet kan det skyldes, at myndighederne er mere opmærksomme på disse sager.

“Det mest oplagte er, at tallene dækker over, at der foregår mere svindel, end der gjorde før. Det kan også skyldes, at der er mere opmærksomhed fra myndighederne, og måske er det en kombination af begge dele, siger professoren i børsre,” sagde Hansen.

I april sidste år foretog politiet razziaer på landsplan og anholdt otte ansatte i energiselskabet. Myndighederne indbragte disse personer for Retten i Århus til grundlovsforhør under sigtelse for at manipulere energimarkedet. Alle otte anklagede personer forbliver varetægtsfængslet og fastholder deres erklæring om uskyldige.

Ifølge lederen af Den Europæiske Revisionsret Mihails Kozlovs er der en højere risiko for, at der sker manipulation på energimarkederne i volatile perioder, som det sås sidste år. Disse prisudsving gjorde det muligt for danske energiselskaber at skabe betydelige overskud ved at købe til lavere priser og sælge til højere.

Kozlovs fremhævede, at når der er betydelige udsving og ustabilitet på ethvert marked, har kriminelle aktiviteter en tendens til at stige, også inden for energi- og elsektoren.

“Når vi ser udsving og rystelser på ethvert marked, så vil vi samtidig se øgede kriminelle aktiviteter på det mærkede,” sagde Kozlovs.

Det er afgørende at bemærke, at hvis en virksomhed faktisk har manipuleret priserne, vil konsekvenserne strække sig ud over nationale grænser og påvirke adskillige lande. Derfor opfordrer Kozlovs myndighederne i forskellige lande til nøje at overvåge udviklingen og tage kraftige skridt, hvis der er beviser for en kriminel forseelse.