Eu’s beskæftigelsesministre sætter kurs mod retfærdige arbejdsmarkeder i Aalborg møde

Eu’s beskæftigelsesministre sætter kurs mod retfærdige arbejdsmarkeder i Aalborg møde

Det nylige uformelle møde for EU’s beskæftigelsesministre i Aalborg har lagt en klar kurs mod mere retfærdige og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i Europa. Ministrene diskuterede vigtige emner som rimelige arbejdsvilkår og behovet for at undgå social dumping. Der blev også talt om, hvordan man kan forbedre konkurrenceevnen på arbejdsmarkedet, og deltagerne fik indsigt i det danske samarbejde mellem arbejdsmarkedets parter.

Fokus på Arbejdskraftens Mobilitet og Social Dialog

Det var det første møde under det danske formandskab, og fokus var på europæisk arbejdsmarkedspolitik. Emnet for arbejdskraftens mobilitet var centralt, især for udstationerede arbejdstagere, både fra EU og fra tredjelande, som ofte befinder sig i sårbare situationer med dårligere vilkår. Der blev også understreget vigtigheden af at sikre, at eksisterende regler håndhæves effektivt, så de får reel betydning.

Mødet har også været med til at sætte rammerne for det fremtidige arbejde med at styrke EU’s konkurrenceevne. Der blev lagt vægt på vigtigheden af at investere i medarbejdernes færdigheder for at sikre en kvalificeret arbejdsstyrke. Der var enighed om behovet for en enkel og effektiv regulering fra EU, som ikke medfører unødige administrative byrder. Deltagerne fik desuden mulighed for at se, hvordan social dialog og samarbejde fungerer i praksis ved et virksomhedsbesøg hos Siemens Gamesa Renewable Energy.

Beskæftigelsesministeren fremhævede vigtigheden af europæisk samarbejde i den nuværende tid og udtrykte glæde over det fælles ønske om at fremme EU’s udvikling. Der er en klar ambition om, at arbejdstagere fra EU skal kunne tage til andre medlemslande under ordentlige og retfærdige forhold, så man undgår social dumping. Beskyttelse af sårbare arbejdstagere og arbejdsmarkeder mod pres på løn og vilkår er også altafgørende.

Derudover blev der talt om nødvendigheden af, at EU står stærkere i den globale konkurrence. I en verden i konstant forandring er det vigtigt, at europæiske arbejdstagere får mulighed for efter- og videreuddannelse for at imødekomme nye krav. Samtidig er det essentielt at minimere unødvendige byrder fra EU-regulering. De konstruktive samtaler mellem medlemslandene, Kommissionen, Europa-Parlamentet og arbejdsmarkedets parter er blevet anerkendt som en vigtig del af det fremadskuende arbejde.