EU-ministre mødes i Aalborg for at styrke fair arbejdsmarkeder og tackle social dumping

EU-ministre mødes i Aalborg for at styrke fair arbejdsmarkeder og tackle social dumping

De seneste drøftelser blandt EU’s beskæftigelsesministre har haft til formål at skabe mere retfærdige og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i Europa. På et uformelt ministermøde i Aalborg blev der især fokuseret på at sikre anstændige arbejdsvilkår og tackle problemet med social dumping. Der blev også drøftet, hvordan man kan styrke konkurrenceevnen på arbejdsmarkedet, og deltagerne fik indsigt i det danske partssamarbejde.

Fremtidige Initiativer for EU’s Konkurrenceevne

Det var første gang, det danske formandskab samlede EU’s ministre til en uformel diskussion om arbejdsmarkedspolitik. Emnet for mødet inkluderede arbejdskraftmobilitet, med særlig opmærksomhed på forholdene for udstationerede arbejdstagere, både fra EU og tredjelande, som ofte befinder sig i sårbare situationer med dårligere arbejdsvilkår. Effektiv håndhævelse af eksisterende regler blev også diskuteret, så de kan få reel betydning i praksis. Disse samtaler vil bidrage til Kommissionens arbejde med en kommende Mobilitetspakke.

Mødet satte også fokus på fremtidige initiativer for at styrke EU’s konkurrenceevne. Der blev lagt vægt på vigtigheden af at investere i medarbejdernes færdigheder for at sikre en kvalificeret arbejdsstyrke. Desuden er der en fælles ambition om at forenkle EU-reguleringen for at mindske unødige administrative byrder. Et besøg hos Siemens Gamesa Renewable Energy fremhævede betydningen af social dialog og dansk partssamarbejde i praksis.

Beskæftigelsesministeren udtrykte, at europæisk samarbejde er essentielt i den nuværende tid, og der er et klart ønske om at fremme EU’s udvikling. Det blev understreget, at når EU-borgere arbejder i andre EU-lande, skal det ske under ordentlige og retfærdige vilkår for at undgå social dumping. Beskyttelse af udsatte arbejdstagere og sikring mod pres på løn- og arbejdsvilkår er af største betydning.

Der er også behov for, at EU står stærkere i den globale konkurrence. I en tid med konstant forandring er der behov for ambitiøse tiltag, så europæiske arbejdstagere kan efter- og videreuddannes i takt med nye krav. Samtidig er det vigtigt at minimere unødige byrder fra EU-regulering. Der blev udtrykt taknemmelighed over for de øvrige lande, Kommissionen, Europa-Parlamentet og arbejdsmarkedets parter for de konstruktive samtaler om, hvordan man sammen kan arbejde hen imod disse mål.