EU-ministre drøfter styrkelse af arbejdskraftmobilitet i Aalborg møde

EU-ministre drøfter styrkelse af arbejdskraftmobilitet i Aalborg møde

EU’s beskæftigelsesministre har netop afsluttet et vigtigt møde i Aalborg, hvor de har drøftet, hvordan man kan skabe mere retfærdige og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i Europa. Under mødet blev der lagt særlig vægt på at sikre ordentlige arbejdsvilkår og bekæmpe social dumping.

Styrkelse af Arbejdskraftmobilitet i EU

Ministrene og repræsentanter fra EU-Kommissionen, Europa-Parlamentet samt arbejdsmarkedets parter tog fat på emnet arbejdskraftmobilitet og fokuserede især på forholdene for udstationerede arbejdstagere, som ofte står i svære situationer med ringere vilkår. Der blev også talt om vigtigheden af at håndhæve de eksisterende regler effektivt, så de i praksis får den ønskede virkning. Disse samtaler vil være med til at forme Kommissionens kommende Mobilitetspakke.

Mødet satte også fokus på, hvordan man kan styrke EU’s konkurrenceevne fremadrettet. Her blev det understreget, at det er vigtigt at investere i medarbejdernes færdigheder for at sikre en kvalificeret arbejdsstyrke. Der var en fælles forståelse for behovet for enkle og effektive EU-reguleringer, som ikke medfører unødige administrative byrder. Et virksomhedsbesøg hos Siemens Gamesa Renewable Energy fremhævede vigtigheden af social dialog og det danske partssamarbejde.

Beskæftigelsesministeren fremhævede, at europæisk samarbejde er essentielt i den nuværende tid. Der er et klart ønske om at fremme EU’s udvikling, og der forventes yderligere drøftelser i det kommende halve år, hvor Danmark har formandskabet.

Det blev også understreget, at når EU-borgere arbejder i andre medlemslande, skal det ske under ordentlige og retfærdige forhold for at beskytte sårbare arbejdstagere og forhindre pres på løn- og arbejdsvilkår. Målet er at sikre, at EU står stærkere i konkurrencen globalt, samtidig med at man forbereder arbejdstagerne på fremtidens krav gennem efter- og videreuddannelse. Der er også et klart fokus på at undgå unødvendige byrder fra EU-regulering.