
Det seneste uformelle ministermøde for EU’s beskæftigelsesministre i Aalborg har tydeliggjort en ambition om at skabe mere retfærdige og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i Europa. Ministrene har især fokuseret på at sikre ordentlige arbejdsvilkår og bekæmpe social dumping, samt på hvordan man kan styrke konkurrenceevnen på arbejdsmarkedet.
Vigtigheden af Arbejdskraftmobilitet og Social Dialog
I løbet af mødet blev arbejdskraftmobilitet drøftet, med særlig vægt på forholdene for udstationerede arbejdstagere, herunder både EU-borgere og personer fra tredjelande, der ofte befinder sig i sårbare situationer med ringere vilkår. Der blev også lagt vægt på vigtigheden af at håndhæve eksisterende regler effektivt, så de rent faktisk fungerer i praksis. Disse drøftelser skal bidrage til Kommissionens forberedelse af en kommende Mobilitetspakke.
Mødet har også sat retning for det fremtidige arbejde med at styrke EU’s konkurrenceevne. Det indebærer et vedholdende fokus på investering i medarbejdernes færdigheder for at sikre en kvalificeret arbejdsstyrke. Der er et fælles ønske om at gøre EU-reguleringen enklere og mere effektiv for at reducere unødige administrative byrder. Et besøg på Siemens Gamesa Renewable Energy fremhævede vigtigheden af en stærk social dialog og det danske partssamarbejde.
Beskæftigelsesministeren understregede vigtigheden af europæisk samarbejde i den nuværende tid og det fælles mål om at fremme EU. Det er essentielt at sikre, at arbejdstagere, der flytter til andre EU-lande for at arbejde, gør det under fair vilkår for at forhindre social dumping. Der er også fokus på at beskytte udsatte arbejdstagere og de nationale arbejdsmarkeder mod pres på løn- og arbejdsvilkår.
Der er en klar ambition om, at EU skal stå stærkere i den globale konkurrence, og der er behov for en ambitiøs tilgang til efter- og videreuddannelse af europæiske arbejdstagere for at imødekomme nye krav. Samtidig skal der arbejdes på at minimere unødvendige byrder fra EU-reguleringen. Mødet har været en platform for konstruktive samtaler mellem medlemslande, Kommissionen, Europa-Parlamentet og arbejdsmarkedets aktører om, hvordan man bedst kan bidrage til disse mål.