Eu-beskæftigelsesministre drøfter fair arbejdsmarkeder i Aalborg møde

Eu-beskæftigelsesministre drøfter fair arbejdsmarkeder i Aalborg møde

På det netop overståede uformelle møde for EU’s beskæftigelsesministre i Aalborg blev der drøftet vigtige emner for at skabe mere fair og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i Europa. Ministrene fokuserede på at sikre ordentlige arbejdsvilkår og undgå social dumping, samt hvordan man kan fremme konkurrencen på arbejdsmarkedet.

Vigtige Temaer for Fremtidens Arbejdsmarked

Det var første gang, Danmark stod som vært for et ministermøde under sit formandskab, og de to dage bød på dybdegående samtaler om europæisk arbejdsmarkedspolitik. Arbejdskraftens mobilitet var et centralt tema, især forholdene for udstationerede arbejdstagere fra både EU og tredjelande, der ofte befinder sig i sårbare positioner med ringere vilkår. Der blev også lagt vægt på vigtigheden af at håndhæve gældende regler effektivt, så de får reel betydning i praksis. Diskussionerne vil bidrage til Kommissionens forberedelser af en ny Mobilitetspakke.

Mødet satte samtidig kursen for fremtidige initiativer, der skal styrke EU’s konkurrenceevne. Fokusområder inkluderede investering i uddannelse og færdigheder for at sikre en kvalificeret arbejdsstyrke, samt ønsket om en enklere og mere effektiv EU-regulering uden unødige administrative byrder. Et virksomhedsbesøg hos Siemens Gamesa Renewable Energy gav et indblik i den danske model for partssamarbejde og den sociale dialog.

Beskæftigelsesministeren bemærkede, at europæisk samarbejde er afgørende i den nuværende tid, og der er et fælles ønske om at fremme EU’s udvikling. Det blev understreget, at når EU-borgere arbejder i andre medlemslande, skal det ske under ordentlige forhold for at beskytte både arbejdstagerne og de nationale arbejdsmarkeder mod pres på løn og vilkår. Ministeren fremhævede også behovet for, at europæiske arbejdstagere kan få relevant efter- og videreuddannelse for at imødekomme nye krav, samtidig med at man skal arbejde på at minimere unødvendige byrder fra EU-regulering.