
Under et nyligt uformelt møde i Aalborg har EU’s beskæftigelsesministre drøftet, hvordan arbejdsmarkederne i EU kan blive mere retfærdige og konkurrencedygtige. Mødet fokuserede især på at sikre ordentlige arbejdsvilkår og forhindre social dumping. Deltagerne fik også indsigt i, hvordan den danske model fremmer samarbejdet mellem arbejdsmarkedets parter.
Fokus på Arbejdskraftens Mobilitet og EU’s Konkurrenceevne
Det var det første ministermøde under det danske formandskab, og der blev brugt to dage på at diskutere europæisk arbejdsmarkedspolitik. Arbejdskraftens mobilitet var et centralt emne, med særlig opmærksomhed på udstationerede arbejdstageres forhold, herunder både EU-borgere og tredjelandsborgere, som ofte befinder sig i sårbare positioner med dårlige arbejdsvilkår. Der blev også talt om vigtigheden af at håndhæve gældende regler effektivt, så de rent faktisk gør en forskel.
Mødet satte desuden fokus på, hvordan man kan styrke EU’s konkurrenceevne. Der blev lagt vægt på at investere i medarbejdernes færdigheder for at sikre en kvalificeret arbejdsstyrke, samt et fælles mål om at skabe klare og effektive EU-regler uden unødvendige administrative byrder. Et virksomhedsbesøg hos Siemens Gamesa Renewable Energy illustrerede, hvordan dansk partssamarbejde kan fungere i praksis.
Beskæftigelsesministeren understregede vigtigheden af europæisk samarbejde i den nuværende tid og nævnte et klart ønske om at fremme EU’s fremdrift. Der blev fremhævet, at når EU-borgere arbejder i andre EU-lande, er det vigtigt, at det sker på ordentlige vilkår for at undgå social dumping og beskytte arbejdsmarkeder mod pres på løn og arbejdsvilkår. Mødet bidrog med værdifulde indsigter til det kommende arbejde med en ny Mobilitetspakke.
Endelig blev det pointeret, at EU skal styrke sin position i den globale konkurrence. Der er behov for en ambitiøs tilgang til efter- og videreuddannelse af europæiske arbejdstagere for at imødekomme nye krav og samtidig fjerne unødvendige byrder fra EU-reguleringer. De konstruktive samtaler har givet et solidt fundament for det fremtidige samarbejde blandt medlemslandene, Kommissionen, Europa-Parlamentet og arbejdsmarkedets parter.