Lene Brant og Anders Nielsen, et ungt par bosat i Mosekær, Randers, fandt en kolossal runesten under deres køkkengulv. Runestenen har en vægt på 900 kilo, to meter i længden og 80 centimeter i bredden og er efter sigende en af Danmarks ældste runesten.
Parret afslørede, at de forsøgte at løfte de gamle linoleumsgulve, mens de renoverede huset. De forventede ikke at finde en massiv sten liggende under den.
“Jo flere etager vi fjernede, jo større så stenen ud. Jeg er lidt stolt over, at den blev fundet her, og at det lykkedes at få den transporteret ud af huset i ét stykke,” sagde Brant.
Nationalmuseet erklærede fundet for et danefæ i betragtning af dets betydning som arkæologisk arv. Ifølge Viking Herald forsøger de at finde ud af dens nøjagtige alder for at afgøre, om de fem runer indleder eller afslutter inskriptionen.
Hvis runerne er begyndelsen på andre inskriptioner, vil stenen højst sandsynligt tilhøre Danmarks tidligste gruppe af sten, som er ekstremt svære at finde.
Disse fem runer kaldes “aft bi.” Denne type oldtidsgenstande indeholder normalt minder om specifikke individer fra fortiden. Selve stenen bærer måske en historie om Bjørn, Bjarne eller Birk.
En sjælden skat
Seniorforsker og runolog ved Nationalmuseet Lisbeth Imer forklarede, at Danmarks runesten fra 700- til 800-tallet anslås til kun at være ti til 20 ud af alle 200 vikingetidens runesten indberettet fra 700- til 900-tallet. Et af de mest kendte stykker er Jellingstenene fra 965.
44 blandt dem blev fundet i Randers fra tid til anden. Opdagelsen er forudsagt at være ældre end Jelling-stenene, hvilket gør den meget vigtig for forskere.
Den nyligt opdagede Randers-sten kan dog endnu ikke sidestilles med Jelling-stenene, da den forbliver ufærdig. I forhold til Jellingen er den nye Randers-sten kun et brudstykke af indskriften.
Runestenen er på Museum Østjylland for at blive analyseret nærmere for sin historie og oprindelse.