En ny lov vil forbyde brug af pesticider i nærheden af udsatte vandkilder

Stock Photo, tags: en vil brug af pesticider nærheden udsatte - images.unsplash.com

En ny lov Miljøministeriet vil forbyde brug af pesticider i nærheden af udsatte drikkevandskilder for at forhindre forgiftning. Det bliver implementeret fra næste år i alle kommuner.

Loven vil hovedsageligt fokusere på lodsejere, der endnu ikke er enige i den frivillige aftale, som regeringen har fremmet. Aftalen blev indgået i 2019 for at beskytte vand mod landmænds pesticidforgiftning.

Indsatsen blev dog vurderet som upraktisk, da kun ni procent af de udsatte vandkilder er beskyttet, oplyser miljøminister Magnus Heunicke.

“Der er lavet frivillige aftaler, men det går alt, alt for langsomt. Så vi er nødt til at speede op og have et lovkrav, så vi får et forbud mod sprøjtning ved vores drikkevandsboringer,” sagde han.

Ministeren udtrykte desuden bekymring over det fortsatte pesticidforbrug omkring vandkilder. Han sagde, at sandsynligheden for at beruse vandet er høj, især hvis jorden ikke absorberer kemikaliet godt.

“Det er jo faktisk tæt på vanvittigt, at vi har sprøjtning så tæt på drikkevandsboringer. Vi ved, at når man sprøjter så tæt på, og hvis jordbundsforholdene er forkerte, så ryger det direkte ned i drikkevandsboringen,” sagde Heunicke.

Implementeringen starter næste år

Regeringen vil udsætte implementeringen af den nye lov indtil midten af 2024 for at give grundejere chancer for først at tilslutte sig den frivillige aftale, da de vil få kompensation for den jord, de ikke kan bruge.

I tråd med det rådede Heunicke landmændene til at godkende aftalen hurtigst muligt, inden forbudsloven træder i kraft.

“Skru op for tempoet med de frivillige aftaler, for det er stadig godt, hver gang man laver en frivillig aftale med fuld kompensation,” sagde ministeren.

Ministeriet er allerede gået i gang med at kortlægge Danmarks grundvand, især dem der er truet af kemisk forgiftning. Planen om forebyggelse af vandforgiftning er en del af SVM-regeringens udvikling og gennemføres først på Fyn.