Dubai Court beordrer Sanjay Shah til at tilbagebetale 1,7 milliarder dollar til Danmark

Sanjay Shah - Sanjay Shah born 1970, tags: dubai tilbagebetale 1,7 milliarder - CC BY-SA

Dubais højeste domstol har beordret den britiske hedgefondshandler Sanjay Shah til at betale Danmarks skattemyndighed for hans involvering i at orkestrere en skattesvindelordning på 1,7 milliarder dollar.

Ifølge et retsdokument, der blev rapporteret af Reuters tirsdag, beordrede Dubai Court of Cassation ham til at tilbagebetale 1,7 milliarder dollar, der var påløbet, da sagen blev anlagt i august 2018 plus fem procents renter til Danmark. Retten afviste også Shahs appel.

Shah og hans juridiske team valgte ikke at give nogen kommentarer til tirsdagens afgørelse. Jack Irvine, Shahs medie- og politiske rådgiver, sagde, at han ikke har talt med ham siden da.

Shahs skattesvindelordning

En lavere ret dømte Shah for at have bagmandet en ordning, der fungerede fra 2012 til 2015, og som involverede udenlandske virksomheder, der fejlagtigt hævdede ejerskab af aktier i danske virksomheder og svigagtigt opnåede skatterefusion. Han blev anholdt i Dubai i juni sidste år, og siden er sagen blevet behandlet gennem flere domstole i Dubai.

Al Omar & Al Sabah Advocates and Legal Consultancy, repræsentanten for det danske told- og skattevæsen (DCTA) i Dubai, sagde, at dommen styrker De Forenede Arabiske Emiraters retsvæsenes position mod økonomisk uredelighed. Det bekræftede også, at tilbagebetalingsprocessen er begyndt.

“Højesteret i Dubai afviste tirsdag en appel fra Sanjay Shah, og dermed er sagen mod Sanjay Shah i Dubai nu nået til sin afslutning,” siger bureauet.

Skattestyrelsen udtrykte tilfredshed med dommen efter “en knap fem års forfølgelse af retfærdigheden”, oplyser det juridiske konsulentfirma.

Efter sin mislykkede appel af udvisningen i april, fik Shah i en særskilt kendelse en udleveringsordre til Danmark. Han vil blive retsforfulgt i Danmark for skattesvig, men der er endnu ingen præcis tidsplan for hans udlevering.

Til dato har den 52-årige finansmand aldrig mødt op i Danmark for at tage stilling til anklagerne mod ham, på trods af at han i interviews fastholdt sin uskyld. I lukkede høringer har Shahs forsvarer argumenteret for, at Danmark ikke har overholdt de procedurer, der er specificeret i internationale udleveringstraktater.