9 UD AF 10 SPARER 3.000 KR. PÅ DERES BILFORSIKRING

Gør som 800.000 andre! Indtast din nummerplade og få overblik på 30 sekunder - gratis:


Den danske kommission foreslår at standse tilskud til Novo Nordisks lægemidler

Novo Nordisk - Novo Nordisk headquarters building Denmark, tags: tilskud til - CC BY-SA

En statslig kommission i Danmark har udløst kontrovers ved at foreslå at stoppe tilskud til GLP-1 diabetesmedicin som Ozempic. I stedet går kommissionen ind for at fremme mere overkommelig medicin som førstelinjebehandlingsmulighed for type 2-diabetespatienter.

Lægemiddelstyrelsen vil beslutte efter en offentlig kommentarperiode, der slutter den 8. oktober. Hvis politikskiftet bliver godkendt, truer det med at ændre den almindelige praksis med at bruge dyrere GLP-1-lægemidler som den første behandling for at kontrollere blodsukkeret ved type 2-diabetes.

GLP-1-lægemidler er blevet meget udråbt for deres effektivitet til at regulere glucoseniveauer. Kommissionen hævder imidlertid, at på trods af deres kliniske fordele, retfærdiggør de væsentligt højere omkostninger ved GLP-1-medicin ikke tilstrækkeligt deres præferenceanvendelse frem for andre tilgængelige lægemiddelklasser for de fleste patienter.

Sidste år fik omkring 87.400 danskere GLP-1-lægemidler tilskud til diabetesbehandling. Eliminering af disse tilskud kan få læger og patienter til at overveje billigere alternativer som metformin. Dog kan undtagelser stadig tillade GLP-1-lægemidler til visse patienter.

En stigende efterspørgsel

Medicinalvirksomheden Novo Nordisk har oplevet en voldsom efterspørgsel efter deres GLP-1-baserede medicin Ozempic og Wegovy.

Ozempic er ordineret til type 2-diabetes, mens Wegovy er specifikt godkendt til kronisk vægtkontrol. Wegovy har skabt enorm interesse på grund af dets evne til at levere betydeligt vægttab hos patienter med en gennemsnitlig kropsvægtreduktion på 15 procent.

Denne stigning i popularitet for deres lægemidler mod fedme og diabetes har i væsentlig grad gavnet Novo Nordisks økonomiske vækst og styrket værdien af den danske kronevaluta. Forslaget om at stoppe GLP-1-lægemiddelsubsidierne truer dog med at dæmpe efterspørgslen efter Ozempic og Wegovy på det danske marked.

Undersøgelse af selvmordsrisiko ved vægttabsmedicin

I relaterede nyheder har det europæiske lægemiddelagentur undersøgt de potentielle suicidale bivirkninger af Novo Nordisks Saxenda og Ozempic.

Gennemgangen følger to rapporterede tilfælde af selvmordstanker knyttet til medicinen fra det islandske lægemiddelstyrelse. EMA sigter mod yderligere at evaluere eventuelle øgede risici for psykiatriske effekter som selvmordstanker og -adfærd med disse lægemidler, når de ordineres til vægttab.

Undersøgelsen fremhæver voksende bekymringer omkring de sikkerhedsproblemer, der kan dukke op med nyere medicin mod fedme, der hurtigt er steget i popularitet.