De danske boligpriser falder, men det er fortsat en udfordring, at realkreditlån er overkommelige

Stock Photo, tags: er en - images.unsplash.com

Mens boligpriserne i Danmark er faldet til 9,7 procent siden midten af 2022, har det ikke nødvendigvis gjort boligkøb mere overkommeligt, viser data fra finanssektorens interesseorganisation Finans Danmark.

Finans Danmarks data fra 1. kvartal 2023 viser, at den gennemsnitlige indkomst, der kræves for, at en førstegangsboligkøber har råd til et realkreditlån til et 140 kvm stort hus i Danmark, er 775.000 kroner om året. Det er en stigning på 55.000 kroner i forhold til året før og er den største bunke, siden Finans Danmark begyndte at føre bogføring i 2012.

Den 13. april rapporterede førende ejendomsmæglerhjemmeside Boligsiden også, at de danske huspriser steg med 1,2 procent i marts fra februar, hvilket er den første stigning i ni måneder. Ifølge rapporten viste priserne for lejligheder og feriehuse også lignende opadgående tendenser.

Tallene er endnu mere udfordrende for førstegangsboligkøbere i Danmarks storbyer. En førstegangsboligkøber skulle bruge 1.208.634 kroner i København, 927.139 kroner i Aarhus og 733.646 kroner i Odense. Den dyreste kommune er Frederiksberg med en pris på 1.444.140 kroner.

Derfor kan det give mening for førstegangskøbere at overveje at købe et hus uden for byerne og pendle til arbejde. Eksempelvis koster et hus omkring 1.036.801 kroner steder som Hvidovre ved København og omkring 733.523 kroner i Odder ved Aarhus. Det kan spare næsten 200.000 kroner om året.

“Hvis nogen havde haft en forventning om, at det ville være nemmere at komme ind på boligmarkedet, fordi priserne er faldet, så må vi bare sige, at billedet er et helt andet.”

Ane Arnth Jensen, Finans Danmark-viceadministrerende direktør

Finans Danmarks viceadministrerende direktør, Ane Arnth Jensen, forudser, at boligpriserne kan fortsætte med at falde, da købere sandsynligvis vil forsøge at forhandle lavere priser med sælgerne. Det kan dog tage tid for markedet at nå en balance, hvor købere og sælgere er tilfredse med priserne. Hun tilføjer, at det er usikkert, hvor lave priserne bliver.