Dansk Boldspil-Union (DBU) og Divisionsforeningen har annonceret planer om at omdirigere indtægterne fra bøder betalt af klubber til en særlig pulje for at forbedre sikkerheden på stadioner i de fire bedste danske ligaer. Puljen beløber sig i år til godt to millioner kroner.
Klubber fra Superligaen til 3. division kan også søge midler fra puljen til forskellige formål, herunder CSR- eller FSR-indsatser, sikkerheds- og serviceforbedringer, tilskud til klubber eller fælles investeringer.
Superliga-klubber kan indsende deres ansøgninger mellem 15. april og 15. maj på betingelse af, at de ikke kan søge midler fra bøder, de selv har betalt.
“De danske klubber arbejder hele tiden med at give den bedste stadionoplevelse og udvikle service og sikkerhed for alle tilskuere. De fortsætter klubberne med de kommende år,” sagde Divisionsforeningens administrerende direktør Claus Thomsen.
“At vi nu får mulighed for også at geninvestere bødestraffe i service og sikkerhed er rigtigt positivt. Alle vil selvfølgelig gerne se så få disciplinære forseelser, at puljen med tiden forsvinder.”
Over en hel sæson får fodboldklubber bøder for forskellige disciplinære overtrædelser. Disse bøder, som ofte ikke er små, bliver pålagt for handlinger lige fra at bruge lygter, forårsage tilskuerforstyrrelser, kaste genstande på banen, invadere banen og begå voldshandlinger mod tjenestemænd.
Eksempelvis fik Brøndby IF for nylig en bøde på svimlende 400.000 kr. og forbud mod at have udebanefans i resten af 2022 efter voldelige hændelser i Viborg.
DBU’s årsrapport viser, at man har afsat cirka en halv million kroner fra bøderne, som blev brugt til at dække administrative omkostninger, herunder møder og administration.
Midlerne bruges også til forebyggende indsats for at styrke sikkerheden og DBU’s CSR-indsatser og kampagner. Et sådant initiativ er Get2fodbold, som giver unge med forskellig etnisk baggrund adgang til fodboldskoler, de måske ellers ikke havde haft.