Danskernes bekymring vokser trods lettelse i økonomisk pres

Danskernes bekymring vokser trods lettelse i økonomisk pres

Selvom presset fra de høje renter og priser er lettet, er mange danskere stadig bekymrede for, hvad fremtiden bringer. Forbrugertilliden er faldet markant efter det seneste amerikanske præsidentvalg, og frygten for et nyt inflationschok ligger bag meget af bekymringen.

De udfordringer, vi har set med høj inflation og renter, ser ud til at være på retur, og presset på danskernes økonomi er lettet. I dag oplever cirka hver syvende dansker, at deres økonomi er presset, hvilket er en forbedring i forhold til sidste år, hvor næsten hver femte havde det sådan. Men der er stadig lang vej tilbage til den situation, hvor kun hver tiende havde økonomiske problemer før inflations- og rentechokket ramte.

Dansk Økonomi og Forbrugertillid

Dansk økonomi viser tegn på robusthed med en god vækst, stigende beskæftigelse og lav arbejdsløshed. Dette har medført en betydelig stigning i lønningerne over de seneste tre år, hvilket har hjulpet mange med at genvinde deres købekraft efter en periode med store udfordringer.

Alligevel er en del danskere bekymrede for de kommende måneder. Det viser sig i både forbrugertilliden og en ny undersøgelse, hvor en ud af ti angiver, at de er bekymrede for deres økonomi det næste år. Blandt de bekymrede er to ud af tre mest bekymrede for stigende priser eller renter, og for en tredjedel er dette deres største frygt.

Den nuværende bekymring for inflation er ny. Før inflationskrisen i 2022 var danskerne ikke vant til at bekymre sig om deres egen økonomi, selv når der var modvind i samfundet. Tidligere blev økonomien set som stabil med lave priser og renter, men de seneste års udvikling har gjort danskerne opmærksomme på, at disse forhold ikke nødvendigvis er en selvfølge.

Der er tegn på, at mange danskere frygter, at den nuværende usikre situation kan føre til højere inflation og renter, som de har oplevet under den forrige inflationskrise. Store stigninger i forbrugerpriserne påvirker alle.

Desuden er bekymringer omkring den tidligere amerikanske præsident og hans politiske beslutninger også i fokus for mange danskere. Næsten halvdelen vurderer, at dette er blandt deres top tre bekymringer. Samtidig er forbrugertilliden faldet efter det seneste amerikanske præsidentvalg, hvilket i høj grad kan tilskrives tilliden til den danske økonomi.