Danske forstæder har højere risiko for depression end bycentre

denmark, tags: har højere risiko - p0.pxfuel.com

Ifølge den nye forskning fra Karen Chen og Stephan Barthel i de nyeste Science Advances har nogle byområder i Danmark med færre kvarterer en tendens til at have en højere risiko for depression. Denne risiko tilskrives primært ensomhed, forurening, støj, stress og begrænset sollys.

Chen og Barthels forskning forsøgte at finde faktorer, der påvirker beboernes mentale velvære for at sammenligne bæredygtigt og understøttende bydesign for offentligheden. Det første fund viste, at i det moderne Danmark er boliger opdelt i to hovedgrupper — lavhuse med høj tæthed og højhuse med lavere tæthed.

I tråd med redegørelsen har Danmark bygget lejligheder for at løse fysiske problemer. Med færre indbyggere end lavhuse kan den nemt findes i det centrale erhvervskvarter eller mindre tætte byområder, som giver fancy faciliteter til beboerne.

Forstæder har dog ikke mange typer højhuse som lejligheder. Områderne har en tendens til at have lav bebyggelse med middel tæthed i stedet for høj. Da denne usædvanlige situation kan være relateret til depressionsproblematikken, har eksperterne undersøgt billederne af alle bygninger i Danmark fra 1987-2017 for at finde dens primære årsag.

Medium tæthed er hovedfaktoren

Chens team kombinerede socioøkonomiske og sundhedsmæssige forhold i deres forskning for at finde depressionsfaktorerne i forstæder og bycentre. Fundet viste, at den høje livsstil og tæthed i centrene ikke påvirker beboernes psykiske velbefindende. Det er primært muligt på grund af muligheden for at interagere med et bredt samfund og forstørre forbindelser.

Forstæderne har et lignende resultat som bycentrene. Dataene afslørede, at socioøkonomisk status ikke er hovedfaktoren for depression i områderne. I stedet viste den, at depression er mere almindelig i rolige områder, ikke tæt befolket. Åbne områder som parker og kystlinjer har en lavere risiko for depression.

Eksperterne konkluderer, at lukkede boliger er hovedfaktoren for den høje depressionsrisiko i Danmarks forstæder. Selvom det måske ikke altid er årsagen, er der behov for anden adgang til det offentlige rum for at overvinde dette problem, da det kan være med til at øge sociale aktiviteter.