Danmark trækker tropper tilbage fra Syrien og Irak for at imødegå indenlandske trusler

Soldiers, tags: syrien og irak - upload.wikimedia.org

De danske væbnede styrker, der opererer under NATO Mission Irak og Syrien, har annonceret tilbagetrækningen af sine tropper fra Irak og Syrien. Landets militære bidrag til at bekæmpe ISIS er ikke længere nødvendigt, ifølge en officiel erklæring fra det danske forsvarsministerium, der blev offentliggjort lørdag.

Danske militære embedsmænd nævnte den reducerede tilstedeværelse af ISIS i Syrien og Irak som en af årsagerne til troppernes tilbagetrækning. De resterende danske tropper vender tilbage til Danmark for i stedet at tage fat på trusler i landets umiddelbare nærhed.

“Nu trækker vi enheden tilbage til Danmark, dels fordi antallet af Islamisk Stat [i Syrien og Irak] er blevet så reduceret, at der ikke er lige behov for vores bidrag, og dels fordi vi skal genoprette kampmagten for imødegå de trusler, som vi ser i vores umiddelbare nærhed,” lyder erklæringen.

Danmark trak først 130 soldater tilbage som svar på Irans militæroperation den 8. januar, der affyrede mere end 12 ballistiske missiler på Ayn al-Asad-luftbasen i Irak, hvilket fik danske soldater til at evakuere på grund af sikkerhedsmæssige bekymringer.

NATO-operation

Som NATO-medlemsland har Danmark været en del af den amerikansk ledede operation ‘Inherent Resolve’ mod ISIS, med landtropper udstationeret i konfliktområdet siden 2016. Under deres syv år lange udsendelse i Syrien opererede tropperne i umiddelbar nærhed af den irakiske grænse og gennemførte fælles operationer med et amerikansk hangarskib, som omfattede indsættelse af en fregat.

Danske specialstyrker var også stationeret på Al Asad-luftbasen i Irak for at imødegå ISIS-angreb.

I 2014 deltog danske F-16 kampfly som en del af den USA-ledede koalition i det kraftige bombardement af Raqqa, ISIS’ selverklærede kalifat. Sidste år i januar ankom et amerikansk krigsfartøj med omkring 600 stykker militært udstyr til Danmark som led i Operation Atlantic Resolve, der havde til formål at styrke NATOs østlige flanke og forbedre koalitionens militære beredskab.

Danmark har også bidraget væsentligt til en EU-ledet flådemission i Hormuz-strædet, en energiforsyningsrute.

Den syriske konflikt involverer flere sider, hvor byen Aleppo er en højborg for styrker, der er loyale over for Bashar al-Assads regime.