Danmark tager førertrøjen i europæisk forsvarspolitik: Fokus på Ukraine og selvforsyning

Danmark tager førertrøjen i europæisk forsvarspolitik: Fokus på Ukraine og selvforsyning

I dag mødes EU’s forsvarsministre i Bruxelles til deres sidste ministermøde, før Danmark tiltræder EU-formandskabet den 1. juli 2025. Dette kommende formandskab giver Danmark en vigtig rolle i arbejdet med at styrke Europas forsvarsressourcer og fortsætte støtten til Ukraine.

Danmarks rolle i europæisk forsvarspolitik

Danmark vil i løbet af sit formandskab lede en række initiativer, der skal forbedre den europæiske forsvarsevne. I den forbindelse vil Danmark være i spidsen for forhandlingerne om flere eksisterende projekter. Forsvarsministeren ser frem til at byde sine europæiske kolleger velkommen til Danmark i august. Den nuværende sikkerhedssituation i Europa gør det afgørende, at der handles hurtigt. Der skal fokus på, hvordan man kan sikre en effektiv oprustning i Europa samt vedholdende støtte til Ukraine.

Tidligere på året blev det offentliggjort, at Europa-Kommissionen har en målsætning om at styrke Europas forsvarsevne markant inden 2030. Dette kræver et stort samarbejde mellem medlemsstaterne og EU’s institutioner for at omsætte visioner til konkret handling. Det er afgørende, at alle medlemslande bidrager aktivt til denne indsats, så Europa kan opnå en samlet og effektiv forsvarsstrategi.

Hovedfokus for dagens møde er, hvordan Europa kan blive mere selvforsynende. Det er essentielt for den langsigtede støtte til Ukraine og for Europas evne til at forsvare sig selv. Der er behov for at sikre, at EU-indsatsen lever op til de operative behov i den europæiske forsvarsstruktur. Desuden skal den europæiske forsvarsindustri styrkes, og unødvendig bureaukrati og hindringer for oprustning skal fjernes.

Som en del af dette arbejde er det vigtigt at skabe en stærkere forbindelse mellem de forskellige medlemslandes forsvarsindustrier. Dette vil ikke kun øge effektiviteten, men også fremme innovation og samarbejde på tværs af grænserne. En mere integreret europæisk forsvarsindustri kan føre til bedre ressourcestyring og hurtigere udvikling af nye teknologier, der kan imødekomme nutidens sikkerhedsudfordringer.

Alt i alt er det en kritisk tid for Europas forsvarspolitik, og Danmarks kommende formandskab vil spille en central rolle i at fremme samarbejdet og styrke den kollektive sikkerhed. Det er gennem en enhed i handling, at Europa kan sikre sin fremtidige stabilitet og sikkerhed.