
Regeringen har store planer for Danmarks fremtid i rummet. I november præsenterede de en ny rumstrategi, der skal føre til oprettelsen af op til fire nationale rummissioner over de næste 10 år. Seks universiteter er nu blevet valgt til at være med til at forme, hvad disse missioner skal fokusere på.
Styrkelse af Danmarks Engagement i Rummet
Danmark ønsker at styrke sit engagement i rummet, og en vigtig del af strategien er at involvere den danske rumsektor i udviklingen af de kommende missioner. Før missionerne kan vælges, skal der laves et rumprogram, der sætter retningen for, hvad Danmark skal prioritere i rummet. Dette program var blandt andet med til at sikre opsendelsen af Danmarks første satellit, Ørsted, som gav et stort boost til den danske rumsektor.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har nu dannet et konsortium bestående af seks universiteter, som skal arbejde på at skabe en national dialog om rammerne for det nye program. Dette arbejde skal være færdigt i 2025, og det vil inkludere input fra hele rumsektoren.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund udtaler, at rummet bliver mere og mere vigtigt for vores liv her på jorden, især når det handler om sikkerhed og klima. Ministeren ser frem til samarbejdet mellem universiteter og virksomheder for at finde retningen for Danmarks indsats i rummet i de kommende ti år.
Fakta om Rumprogrammet
Fakta om projektet:
- Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har tildelt 325.000 kr. til konsortiet, som omfatter Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, IT-Universitetet, Syddansk Universitet og Aalborg Universitet.
- Konsortiet planlægger at involvere sektoren gennem nationale undersøgelser, workshops og høringsseminarer i løbet af 2025.
- Initiativet udspringer fra rumstrategiens tredje punkt, som beskriver regeringens mål om at finansiere op til fire nationale rummissioner inden for det næste årti.
- Programmet for nationale rummissioner skal frem mod 2028 definere rammen for udvælgelsen af den næste nationale mission og yderligere to missioner frem mod 2035.
- Den dansk-ledede ”Máni mission” i ESA er allerede udpeget som den første potentielle nationale mission. Máni er det oldnordiske navn for Månen.
- Professor Hans Kjeldsen fra Aarhus Universitet er projektleder, og Henning Skriver fra DTU SPACE leder styregruppen, som også inkluderer medlemmer fra DI.
For mere information kan pressehenvendelser rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon eller via mail.