Danmark sender 920 millioner kr til at styrke forholdet til Niger

Stock Photo, tags: 920 millioner til - upload.wikimedia.org

I denne uge besøgte minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen og kronprins Frederik Niger for at møde præsident Mohamed Bazoum. Besøget havde til formål at lancere et nyt udviklingslandsprogram med i alt 920 millioner kroner for 2023 til 2027.

Minister Jørgensen forklarede det presserende behov for økonomisk støtte fra Nigers side på grund af at være inde i Sahel-regionen, som er i konflikt.

“Med mærkbare konsekvenser af klimaforandringer, stigende ustabilitet og irregulær migration har Danmark en stærk interesse i at være engageret i Sahel. Niger er ét af de lande i Afrika, der har allermest brug for vores hjælp, og som gør en forskel i regionen.” sagde Jørgensen.

Ifølge den 47-årige politiker er Niger et af de fattigste lande i verden, der kæmper for at bekæmpe terrorisme og fattigdom. Landet har dog en afgørende rolle i Sahel-regionen.

“Niger er et af verdens allerfattigste lande og kæmper massivt med konsekvenserne af klimaforandringer.

“Samtidig er Niger en central aktør i Sahel-området i håndteringen af migrationsstrømme og kampen mod terror. Derfor styrker vi vores fokus på Niger med et nyt landeprogram,” sagde Jørgensen.

Yderligere bevillinger til uddannelsessektoren

Danmarks økonomiske støtte omfatter 800 mio. kr. til det igangsatte program og en yderligere bevilling på 120 mio. kr. til uddannelsessektoren. Den supplerende fond vil hjælpe Niger med at nå sit mål om at forbedre sine fornødenheder.

“Uddannelse er afgørende for landets fremtid. Alle børn har ret til en uddannelse og specielt piger har i Niger brug for at gøres mere for at sikre deres skolegang,” sagde den danske minister.

Danmark er rapporteret at sende en anden fond til Sahel-regionen, herunder Niger, for et beløb på 201,6 millioner DKK. Denne fond er specifikt beregnet til humanitære behov forårsaget af ustabilitet og klimaændringer.

Jørgensen forklarede derefter, at den nye hjælp ville fokusere på at beskytte sårbare borgere i hele Sahel-regionen og sikre deres adgang til væsentlige ressourcer, såsom sociale ydelser, mad, vand og sanitet. Det vil også styrke den lokale forberedelse og tilpasning til klimaændringer.