Efter nylige koranafbrændingshændelser undersøger den danske regering juridiske foranstaltninger til at forbyde afbrænding af hellige tekster under fremtidige protester.
Udenrigsministeriet er opmærksom på, at dette kan skade landet, især hvad angår sikkerhedsspørgsmål.
“Det skal naturligvis ske inden for rammerne af den grundlovsbeskyttede ytringsfrihed og på en måde, der ikke ændrer på, at ytringsfriheden i Danmark har et meget bredt spænd,” siger Udenrigsministeriet i en udmelding.
Regeringen understregede, at protesterne har gjort, at Danmark mange steder i verden er blevet betragtet som et land, der faciliterer krænkelsen af andre landes kulturer, religioner og traditioner.
Den svenske statsminister, Ulf Kristersson, nævnte, at han havde været i tæt kontakt med sin danske kollega for at diskutere lignende tiltag vedrørende koranafbrænding.
Kristersson afslørede, at de ligesom Danmark også var begyndt at analysere den juridiske situation for at styrke deres nationale sikkerhed og svenskernes sikkerhed, både i Sverige og på verdensplan.
Forargelse fra muslimsk-dominerede lande
Den nylige koranafbrænding i Danmark modtog massiv forargelse fra muslimsk-dominerede lande.
“Det er en provokerende handling, som sårer mange mennesker og skaber en opdeling mellem forskellige religioner og kulturer,” siger Udenrigsministeriet.
Men selvom den danske regering anså det for skammeligt, har de ikke forbudt handlingen, da den betragtes som ytringsfrihed.
Demonstranter i Yemens hovedstad, Sanaa, udtrykte vrede mod Danmark og Sverige, mens Tyrkiet fordømte denne handling. Efter Yemen og Tyrkiet tog Algeriet en mere diplomatisk foranstaltning ved at indkalde den danske ambassadør og den svenske charge d’affaires for at irettesætte disse handlinger.
Pakistans premierminister Shehbaz Sharif tweetede sin skuffelse over skandinaviske regeringer.
“Den seneste hændelse med vanhelligelse af den Hellige Koran foran en irakisk ambassade i Danmark har efterladt muslimer over hele verden dybt fortvivlede. Vi i Pakistan er i dyb smerte og nød,” sagde Sharif.
“Det tilbagevendende mønster af disse afskyelige og sataniske hændelser har et uhyggeligt design: at skade de interreligiøse relationer, skade fred og harmoni og fremme religiøst had og islamofobi.”
Saudi-Arabien og Irak tog også diplomatiske foranstaltninger ved at opfordre til et møde i den Jeddah-baserede Organisation of Islamic Cooperation for at behandle Koranens afbrænding i Sverige og Danmark.