9 UD AF 10 SPARER 3.000 KR. PÅ DERES BILFORSIKRING

Gør som 800.000 andre! Indtast din nummerplade og få overblik på 30 sekunder - gratis:


Danmark omrokerer kabinet, bytter forsvars- og økonomiministre

Troels Lund Poulsen, tags: og - CC BY-SA

Tirsdag annoncerede den danske regering en større kabinetsrokade, hvor forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen og økonomiminister Troels Lund Poulsen skiftede post.

Ellemann-Jensen anmodede om at blive fritaget for sit hverv som forsvarsminister og sagde, at rollen kræver “fuldt fokus og en fuldstændig dedikeret indsats”, som han ikke kunne yde samtidig med at han leder Venstre.

Som forsvarsminister overvågede Ellemann-Jensen betydelige stigninger i Danmarks militære bistand til Ukraine efter Ruslands invasion.

Han iværksatte også reformer inden for forsvarsministeriet for at løse organisatoriske spørgsmål. Arbejdsbyrden med hans øvrige ansvar som leder af Venstre blev dog for krævende, hvilket førte til, at Ellemann-Jensen for nylig er vendt tilbage fra et halvt års stressorlov.

Poulsen skal føre tilsyn med militærudgifterne

Poulsen, der ledede forsvarsministeriet under Ellemann-Jensens fravær tidligere på året, overtager rollen på fuld tid.

Ændringen kommer, mens Danmark forbereder sig på at øge militærudgifterne i løbet af det næste årti under en skelsættende NATO-budgetaftale.

I sin tid som fungerende forsvarsminister forestod Poulsen forhandlingerne om den udvidede NATO-finansiering og donation af kampfly, missiler og anden militær bistand til Ukraine.

Analytikere siger, at Poulsens erfaring med budgetaftalen og etablerede relationer inden for den sjældne store koalitionsregering gør ham godt positioneret til at gennemføre de kommende års øgede militære investeringer.

Ellemann-Jensens kontroversielle våbenhandel

Ellemann-Jensen mødte kritik som forsvarsminister over ministeriets håndtering af et omstridt artillerikøb fra Israel. Han afskedigede for nylig ministeriets øverste embedsmand og undskyldte over for parlamentet for at have givet vildledende oplysninger om aftalen.

Våbenhandelsstriden forværrede Venstres synkende politiske formuer i Danmark. Siden de indgik i den store koalition med de rivaliserende Socialdemokrater i december, er Venstre gået tilbage i meningsmålingerne.

Som økonomiminister for Venstre siden 2019 styrede Poulsen Danmarks økonomi gennem COVID-19-pandemien og overvågede sanktioner mod Rusland efter Ukraine-invasionen.

I lyset af de skiftende prioriteter, efterhånden som Danmark øger militærudgifterne i økonomisk usikkerhed, sigter regeringsrokaden bedre på at samordne ministrenes styrker inden for den store koalition.