Danmark og Tyskland indgår aftale om Bornholms energiprojekt

Stock Photo, tags: danmark og tyskland om - www.energiobornholm.dk

Danmark og Tyskland har indgået en officiel aftale om at tilslutte tre gigawatt vindenergiproduktion med minimumskapacitet fra Bornholm Island til det danske fastland i begyndelsen af 2030’erne.

I maj 2023 forpligtede syv EU-lande – Frankrig, Tyskland, Holland og ikke-EU-landene Norge og Storbritannien – sig til at fremskynde deres udvidelse af vindanlægget. De planlægger at udvikle energiøer, de vedvarende produktionssteder til søs designet til at opfange kulstof og brint i den aftalte region.

I deres aftale forbereder landene sig på en hurtig udbygning af vindmølleparker på land, med to gigawatt tildelt Tyskland og 1,2 gigawatt udpeget til Danmark.

Transmissionssystemoperatørerne (TSO’erne) 50Hertz og Energinet, der repræsenterer Tyskland og Danmark, har godkendt fordelingen af infrastrukturomkostninger for projektet.

Før den officielle aftale i maj var det første vindkrafttopmøde i marts, hvor Tyskland anerkendte betydningen af vedvarende energi for fremtiden for dets lokale industrier.

Overgang til vedvarende energi

Tyskland sigter mod at opfylde 80 procent af sin elektricitetsefterspørgsel gennem vedvarende kilder inden 2030. Landet har skitseret planer om at bygge 57 gigawatt (GW) nye landvindmøller, 22 GW offshore-møller og 150 GW solcellekapacitet.

Armin Willingmann, ministeren for økonomi, videnskab og digitalisering i delstaten Sachsen-Anhalt, understregede, at Tyskland har opnået betydelig støtte og høje forventninger fra offentlige og industrielle virksomheder til at fremskynde overgangen til vedvarende energi.

Willingmann opfordrede endvidere vindkraftindustrien til at prioritere de yderligere lokale arbejdspladser inden for mølleproduktion.

Kerstin Andreae, lederen af BDEW (Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft) eller den tyske sammenslutning af energi- og vandindustrier, udtrykte et positivt syn på den igangværende vækst med et gennemsnit på omkring ti møller om ugen. Andreae fremhævede dog, at denne rate stadig ikke lever op til målet på omkring 30 nye møller.

Den tyske økonomiminister, Robert Habeck, udtrykte sine forventninger til projektet og understregede betydningen af bæredygtig elektricitet i sin udtalelse.

“Projektet lægger grundlaget for fremtidig import af grøn elektricitet til Tyskland, hvilket resulterer i en mere overkommelig, sikker og fossil brændstof-uafhængig elforsyning,” sagde Habeck.

Dette projekt markerer det tættere samarbejde for offshore vindenergiøer mellem de to lande.