Danmark implementerer ændringer i arbejdsvisumregler for at tackle mangel på arbejdskraft

w, tags: danmark på - images.unsplash.com

Danmark har reageret på sin alvorlige mangel på arbejdskraft ved at lempe sine arbejdsvisumregler og -forskrifter. Denne ændring har til formål at tiltrække flere udenlandske arbejdere og studerende, herunder dem fra ikke-EU-regioner.

Den danske regering har ændret udlændingeloven. Ændringen blev godkendt af parlamentet den 23. marts og begyndte at træde i kraft den 1. april 2023. Tiltaget følger virkningen af COVID-19-pandemien, som har forværret manglen på arbejdskraft i landet.

Danmark er det seneste europæiske land, der har slækket sine immigrationsregler, når man står over for en alvorlig mangel på arbejdskraft på tværs af brancher. Ifølge en nylig undersøgelse fra Europa-Kommissionen rapporterede mindst 42 % af de danske virksomheder om rekrutteringsudfordringer i første kvartal af 2022.

Danmark har iværksat tiltag, der skal gøre det lettere for udenlandske arbejdstagere at få arbejdstilladelse. Eksempelvis er minimumslønkravet for en arbejdstilladelse nedsat fra 465.000 danske kroner til 375.000 danske kroner. Dette tiltag forventes at gavne danske virksomheder, der søger at ansætte medarbejdere uden for EU.

Landet har også ændret sin “Positivliste for personer med en videregående uddannelse” samt sin “Positivliste for faglærte arbejdere.” Efter en sådan ændring omfatter begge lister nu erhverv, der oplever mangel på arbejdskraft i landet.

Landet mangler især videnskabs-, ingeniør-, sundheds-, uddannelses-, IT- og finansprofessionelle med en universitetsgrad. Nationen mangler også faglærte arbejdere til at udfylde de ledige stillinger, især for associerede og gejstlige roller inden for videnskab, ingeniørvirksomhed, forretning, administration, bogholderi og social omsorg.

Danmark har også indført en opstartsordning, der giver iværksættere mulighed for lettere at etablere nye virksomheder eller udvide deres eksisterende.

Derudover er den hurtige proces for ansættelse af udenlandsk arbejdskraft udvidet til at omfatte virksomheder med 10 fuldtidsansatte i stedet for 20. Denne proces skal effektivisere ansættelsesprocessen for mindre virksomheder.

Desuden kan udenlandske studerende, der har afsluttet deres bachelor- eller postgraduate-uddannelser, nu forlænge deres post-studie visumophold i Danmark.