På grund af høje omkostninger udsatte den danske regering udviklingen af en kunstig vindenergiø i Nordsøen. Regeringen overvejer nu alternative muligheder for at reducere omkostningerne.
Den kunstige ø var planlagt til at ligge 80 kilometer fra kysten ud for den jyske halvø med 200 møller og en havn, der skulle fungere som et offshore-kraftknudepunkt. Denne ø sigter i første omgang på at fungere som et energiknudepunkt for havvind i Europa.
Regeringen hævdede, at denne 120.000 kvadratmeter store ø kunne lette elektricitet for over 10 millioner forbrugere i lande, der grænser op til Nordsøen. Dette projekt står dog over for en stor udfordring, da det er for dyrt.
Danmarks største byggeprojekt
Ifølge Energiministeriet og Energistyrelsen er dette projekt anslået til at koste mere end 50 milliarder kroner fra dets tidlige idé til fremtidig udvikling. Regeringen så det som et urentabelt projekt fra en politisk linse.
“Projektet er således langt fra rentabelt, hvilket er en klar forudsætning for projektet i de politiske aftaler,” siger ministeriet.
Regeringen er dog fortsat forpligtet til at bygge øen. De planlagde at finde alternativer til mere levedygtige omkostninger, især i den nuværende økonomiske situation. Klimaminister Lars Aagaard bekræftede, at de ville arbejde på en løsning.
“Når vi planlægger projekter af denne størrelsesorden, skal vi selvfølgelig sikre os, at vi vælger den mest ansvarlige løsning. Det tager vi nu lidt længere tid,” siger Aagaard.
Beslutningen om at offentliggøre udbudsmaterialet og skubbe projektet fremad vil også blive udskudt til senere på året.
I 2021 udtrykte den tidligere klimaminister Dan Jøgersen sin begejstring, da projektet er et stort skridt for den globale grønne omstilling på tværs af kontinentet. Han tilføjede, at øen er det største byggeprojekt i Danmark.
“Energihubben i Nordsøen bliver det største byggeprojekt i danmarkshistorien. Det vil yde et stort bidrag til realiseringen af det enorme potentiale for europæisk havvind,” sagde Jøgersen.
Danmark vil eje de fleste dele af den kunstige ø for at styrke integrationen af Europas elnet. Det vil også øge Nordsøens 3GW-energi til 12GW.