Tyskland har ramt et rekordlavt kødforbrug med en gennemsnitsperson, der kun indtager 52 kg om året, det laveste tal, der er registreret siden 1989. Dette har resulteret i, at The Family Butchers lukkede en af sine fabrikker i 2025, hvilket førte til tabet på 290 job.
Faldende kødforbrug har også påvirket Danish Crown, hvilket førte til lukningen af deres udbeningsanlæg i Boizenburg øst for Hamborg tidligere på året. Derimod er Danmarks kødforbrug nogenlunde stabilt, hvor den gennemsnitlige dansker køber 43 kilo fersk kød om året, et fald på blot tre kilo over 14 år.
Ifølge Sisse Fagt, seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstitut, har Tyskland et relativt højt antal vegetarer og en stor interesse for grønne alternativer, hvilket fører til en stigning i plantebaserede kødalternativer.
Til sammenligning har Danmark færre plantebaserede alternativer til rådighed, og at ændre kostvaner er en udfordrende bedrift. Selvom indkøb af plantebaserede fødevarer er stigende i Danmark, overhaler det stadig ikke animalske kødprodukter.
“Det at ændre kostvaner er utroligt svært. Vi er ret konservative. Jeg har beskæftiget mig med kostvaner i 25 år, og jeg har været overrasket over, hvor stabile kostvaner har været. Der har været nogle få produkter, der er kommet ind, og har ændret ved vores vaner,” sagde Fagt.
Ifølge hende har nogle tidligere eksisterende plantebaserede produkter muligvis ikke opfyldt forbrugernes krav, med lange lister over ingredienser og tilsætningsstoffer. Men nye tendenser til “clean-label”-produkter med enklere sammensætninger og sensoriske kvaliteter dukker også op på markedet.
Kød kostråd
Fødevarestyrelsen lancerede i 2021 en ny version af kostråd, der anbefalede at reducere kødforbruget af hensyn til den personlige sundhed og klimaet.
Administrationen anbefaler specifikt at begrænse kødforbruget til omkring 350 gram om ugen, da okse- og lam har det højeste klimaaftryk, mens fjerkræ og svinekød har lavere påvirkninger.
Danskerne har dog endnu ikke fulgt dette råd, hvor gennemsnitsdanskeren indtager over et kilo kød om ugen, når tallene for fersk og forarbejdet kød lægges sammen. Trods den langsomme vækst af plantebaserede fødevarer er Danmarks kødforbrug fortsat nogenlunde stabilt.