
Siden 2016 er antallet af udrykninger til brand og situationer med høj risiko for brand i private hjem faldet med 23 procent. For at gøre dette tal endnu bedre, vil Beredskabsstyrelsen nu analysere årsagerne til brandene.
I 2024 blev der registreret 3.076 udrykninger til brand eller fare for brand i private boliger, hvilket er det laveste tal siden 2016. For at styrke det forebyggende arbejde og mindske både antallet og konsekvenserne af boligbrande, har Beredskabsstyrelsen besluttet at igangsætte en omfattende analyse af brandårsagerne fra de seneste ni år.
Faldet i boligbrande og fremtidige tiltag
Den første kortlægning viser, at antallet af hændelser, hvor der har været brand eller fare for brand i hjemmet, er faldet med 23 procent siden 2016. Kenneth Achner, beredskabsplanlægger hos Brand & Redning Sønderjylland, mener, at dette er en positiv udvikling. Samtidig understreger han, at der stadig er meget at lære for at forhindre brande i at opstå, og han ser frem til de nye analyser af boligbrande.
“Når vi får mere viden om, hvornår og hvorfor brandene opstår, kan vi bedre planlægge vores indsats og forebyggelse,” siger Kenneth Achner.
Den indledende kortlægning af boligbrande er blot begyndelsen på et større analysearbejde, der også vil se på de kommunale redningsberedskabers indsats ved boligbrande. Målet er at afdække karakteristika ved både boligen og beboerne for at kunne lave en mere målrettet forebyggelsesindsats.
Frederik Prytz-Grønfeldt, analysechef i Beredskabsstyrelsen, forklarer: “Vi arbejder hele tiden på at opbygge et stærkere vidensgrundlag, der kan hjælpe os med at forbedre vores forebyggelse og indsats ved brande, så vi kan reducere både antallet af brande og deres konsekvenser i fremtiden.”
Analysearbejdet, som involverer repræsentanter fra de kommunale redningsberedskaber, starter i april 2025, og den første delrapport om brandårsagerne forventes at blive offentliggjort i andet halvår af 2025.
Det er også værd at bemærke, at siden 2016 har det været obligatorisk for de kommunale redningsberedskaber at indberette flere oplysninger om deres indsats i et online system. Dette har bidraget til det 23 procentige fald i udrykninger til brand i private hjem.
De største fald i boligbrande er set i kategorierne ‘villa/rækkehus’ og ‘etageboliger’, hvor der har været et fald på henholdsvis 19 procent og 29 procent fra 2016 til 2024. Til sammenligning er der kun registreret et fald på otte procent i kategorien ‘sommer-/kolonihavehus’.
Ifølge en tidligere analyse fra 2018 skyldes fire ud af fem boligbrande menneskelige handlinger. Risikoen for brand er mere end tre gange højere mellem kl. 15.00 og 23.00 sammenlignet med natten og næsten dobbelt så høj i fritiden sammenlignet med arbejdstiden. Med de kommende analyser håber Beredskabsstyrelsen at kunne tage endnu mere præcise skridt for at forbedre brandsikkerheden i danske hjem.