9 UD AF 10 SPARER 3.000 KR. PÅ DERES BILFORSIKRING

Gør som 800.000 andre! Indtast din nummerplade og få overblik på 30 sekunder - gratis:


Biden kan betragte Mette Frederiksen som den første kvindelige NATO-chef

Stock Photo, tags: mette frederiksen den første kvindelige - upload.wikimedia.org

Mette Frederiksen besøger mandag den amerikanske præsident Joe Biden i Washington, da spekulationer tyder på, at Det Hvide Hus kunne bruge denne rejse som en del af hendes interviewproces til den første kvindelige NATO-generalsekretærpost.

Jens Stoltenberg, den nuværende NATO-generalsekretær, forventes at træde tilbage i september og har givet udtryk for sin hensigt om at gå på pension, da han har haft stillingen i næsten ni år.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre roste Frederiksen og støttede hendes kandidatur, hvis hun vælger at gøre det.

“Jeg kunne bruge lang tid på at tale godt om Mette Frederiksen. Hun er en af Europas dygtigste statsministre,” sagde han under et NATO-pressemøde i Oslo i sidste uge.

“Hun er en af dem, jeg kender bedst og har den tætteste kontakt med. Der er kun gode ting at sige om hende, men diskussionen om, hvordan Nato skal føres videre, tager vi ikke nu.”

Frederiksen har vist sig som en stærk kandidat efter at være blevet den yngste statsminister i Danmarks historie med sine 42 år i 2019. Hun vandt genvalg sidste år efter at have fået stor ros for at have ledet landet med succes gennem COVID-19-pandemien.

Frederiksen afviste ideen

I slutningen af maj ønskede Frederiksen ikke at spekulere og bekræftede igen sit fokus på at styre landet som statsminister.

“Jeg går ud fra, at vi kommer til at diskutere Vilnius-topmødet (NATO-topmøde i juli, red.), men jeg har ikke en ansøgning om et andet job end det at være statsminister i Danmark,” sagde hun.

Og da hun blev spurgt om hendes potentielle afløser som premierminister, hvis hun skulle tage NATO-jobbet, nægtede Frederiksen at give flere forklaringer.

“Jeg kommer slet ikke til at gå ind i den slags diskussioner. Jeg er statsminister i Danmark, og det håber jeg at blive ved med at være.”

Nicolai Wammen, nuværende finansminister, kan ifølge TV2 afløse Frederiksen til efteråret, hvis hun forlader posten.