Beskæftigelsesminister tager fat: debat om pensionsalder, mediecheck og asbest i folketinget

Beskæftigelsesminister tager fat: debat om pensionsalder, mediecheck og asbest i folketinget

I denne uge vil beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen tage fat på flere vigtige emner i Folketinget. På dagsordenen står blandt andet forslag om at hæve pensionsalderen, øge mediechecken til pensionister og diskutere asbestproblematikken. Disse emner er centrale for den danske befolkning og kan få betydelig indflydelse på mange menneskers hverdag.

Vigtige lovforslag på dagsordenen

Tirsdag den 20. maj skal ministeren deltage i den anden behandling af lovforslag L 149, som sætter folkepensionsalderen til 70 år for alle, der er født efter den 31. december 1970. Det vil sige, at personer, der fylder 69 år i 2040 eller senere, vil skulle arbejde længere. Dette forslag er en del af en større aftale fra 2006, der tager højde for den stigende levealder. Torsdag vil lovforslaget blive behandlet igen, og det er forventet, at der vil være en livlig debat blandt politikerne om konsekvenserne af denne ændring.

Samtidig vil ministeren også deltage i den anden behandling af lovforslag L 174, som har til formål at permanent hæve mediechecken for folke- og førtidspensionister. Fra 2026 vil mediechecken blive forhøjet med 400 kroner, hvilket bringer den op fra 1.085 kroner (det nuværende niveau i 2025). Derudover vil pensionister, der i januar har modtaget mediecheck for 2025 og har en personlig tillægsprocent på 100, få udbetalt en midlertidig forhøjelse på 200 kroner i august 2025. Lovændringen er planlagt til at træde i kraft den 1. juli 2025, og det er vigtigt, at pensionisterne får den støtte, de har brug for i en tid med stigende leveomkostninger.

Endelig vil ministeren også deltage i et samråd vedrørende asbest, som har været et problem i forbindelse med byggearbejde på en af CW Obel Ejendommes byggepladser i Aalborg. Her er 200 håndværkere muligvis blevet udsat for asbest, og der vil blive spurgt ind til, om der er behov for at stramme lovgivningen på området. Ministeren vil også blive bedt om at redegøre for, om Arbejdstilsynet har handlet korrekt i denne sag, samt hvad der kan gøres for at forhindre lignende overtrædelser i fremtiden. Det er essentielt, at både arbejdstageres sikkerhed og sundhed tages alvorligt, og at der ikke sker gentagelser af sådanne situationer.