Bekymringer stiger over formodede russiske spionskibe på Færøerne

Mette Frederiksen, tags: på - upload.wikimedia.org

To russiske fiskefartøjer, Lira og Ester, er blevet direkte sat i forbindelse med mulig spionage af den norske efterretningstjeneste, ifølge Danmarks Radio (DR) og andre nordiske medier. Det har givet anledning til alvorlig bekymring for russisk spionage på Færøerne.

Norges statsminister og andre ledere søger NATO’s bistand og samarbejde med allierede og partnere for at øge beskyttelsen af kritisk infrastruktur i Nordsøen.

Flere landes flåder har allerede taget skridt til at sikre regionen, som har 90 platforme på norsk kontinentalsokkel.

Ledere fra Danmark, Norge, Storbritannien, Irland, Tyskland, Frankrig, Luxembourg, Holland og Belgien mødes også ved North Sea Summit II i Belgien i dag for at følge op på sidste års møde i Esbjerg, hvor de blev enige om at levere grøn strøm fra havvind i Nordsøen for 150 millioner europæiske husstande.

Dette års topmøde sigter mod at vedtage en ny aftale om at udvide offshore vindenergi i regionen inden 2030.

Danmarks statsminister advarer om lammelse efter spionskibsafsløring

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har advaret om, at et angreb på kritisk infrastruktur i Europa kan resultere i funktionsnedbrud eller forstyrrelse. Denne bekymring kommer efter, at officerer fandt militærradioer i spionskibene, som kunne sende og modtage militære beskeder.

“Det vi traditionelt har tænkt som teknisk infrastruktur er nu også blevet sikkerhedspolitik. For der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvor hurtigt, man kan lamme Europa og dermed også det danske samfund,” sagde Frederiksen.

Kritisk infrastrukturs sårbarhed sætter Danmark og andre europæiske lande i fare for strøm-, data- og gasafbrydelser, som kan få betydelige konsekvenser.

Frederiksen fremhævede de udfordringer, som forsvarsaftaler står over for og understregede behovet for at imødegå forskellige trusler, herunder cyberkriminalitet, misinformation, falske nyheder, kritisk infrastruktur og ny teknologi.

Ifølge data fra MarineTraffic er det blevet opdaget, at to fiskefartøjer har lagt til i færøske havne over 200 gange siden 2015.