Arbejdstilsynet får lov at bruge bevismateriale i asbestsager fra 2025

Arbejdstilsynet får lov at bruge bevismateriale i asbestsager fra 2025

Fra den 1. juli 2025 får medarbejdere, privatpersoner og fagforeninger mulighed for at tillade, at deres bevismateriale, såsom videoer og billeder, kan anvendes af Arbejdstilsynet i sager om asbest. Denne ændring har til formål at lette dokumentationen af ulovligheder og dermed styrke Arbejdstilsynets afgørelser, hvilket vil forbedre arbejdsmiljøet generelt.

Ændringer i Arbejdstilsynets Tavshedspligt

Folketinget har netop vedtaget en ændring, der ophæver Arbejdstilsynets strenge tavshedspligt i klagesager vedrørende arbejdsmiljø. Indtil nu har tavshedspligten forhindret, at medarbejdere kunne få deres bevismateriale anvendt, da det har været nødvendigt at beskytte deres anonymitet.

Med den nye lov kan for eksempel en medarbejder, der klager over forholdene på sin arbejdsplads, give tilladelse til, at Arbejdstilsynet bruger de videoer og billeder, som medarbejderen har indsendt. Dette vil udvide mulighederne for at dokumentere dårligt arbejdsmiljø, herunder ulovligt arbejde med asbest. Det vil dog stadig være op til klageren, om de ønsker at bevare deres anonymitet.

Beskæftigelsesministeren har udtalt, at dette nye værktøj vil hjælpe med at bekæmpe ulovligt arbejde med farlige materialer som asbest. Det er uacceptabelt, at visse virksomheder stadig bryder loven og sætter deres medarbejderes liv i fare. Den nye mulighed for at anvende visuelle beviser forventes at føre til flere afgørelser i sager om asbest.

Ændringen af loven er et resultat af en sag fra 2023, hvor der var mistanke om ulovlig håndtering af asbest i et villakvarter i Frederikshavn. Her kunne Arbejdstilsynet ikke benytte videomaterialet fra klageren, da tavshedspligten stod i vejen, selvom klageren var villig til, at materialet blev brugt som bevis.

I nabolandene Sverige og Norge er der allerede ordninger, hvor klager kan give samtykke til anvendelse af videoer og billeder som bevismateriale, hvilket gør det muligt at fraskrive sig den fortrolighed, der følger af tavshedspligten.

Den nye lov træder i kraft den 1. juli 2025, og det vil være en vigtig milepæl i bestræbelserne på at forbedre arbejdsmiljøet og beskytte medarbejdere mod farlige forhold.