
Fra 2026 vil pensionister, der modtager ældrecheck, få deres udbetalinger i april i stedet for januar. Dette fremgår af et nyt lovforslag, som regeringen har sendt til offentlig høring. Ændringen har til formål at skabe mere præcise udbetalinger, reducere antallet af efterreguleringer og forbedre borgerens oplevelse.
Ændringer i Udbetaling af Ældrecheck
I dag bliver ældrechecken udbetalt i januar, men denne praksis kræver, at man baserer udbetalingerne på formueoplysninger, der kan være over et år gamle. Det kan føre til situationer, hvor pensionister får udbetalt for meget eller for lidt, hvilket senere skal rettes op.
Med den nye model vil oplysningerne om formuen være opdaterede, kun få måneder gamle. Udbetaling Danmark forventer derfor, at færre borgere vil opleve behov for efterbetalinger eller skulle tilbagebetale dele af ydelsen, hvis de ikke er berettigede.
Beskæftigelsesministeren udtrykker forståelse for, at nogle pensionister kan få brug for tid til at tilpasse deres økonomi til det nye udbetalingstidspunkt. Der er håb om, at ændringen vil blive set som en forbedring, da det vil give større sikkerhed om beløbene og dermed øge den økonomiske tryghed for de ældre.
Ældrechecken, der er et årligt engangsbeløb på op til 25.700 kr. i 2025, er rettet mod folkepensionister med lav eller ingen supplerende indkomst samt begrænset likvid formue. Lovforslaget indebærer også, at den årlige opgørelse af formue, som bruges til at afgøre helbredstillægget, flyttes tilsvarende.
Ændringen stammer fra en økonomiaftale fra sidste år, hvor regeringen og Kommunernes Landsforening blev enige om at starte et flerårigt samarbejdsprogram, der skal hjælpe med at nedbringe administrationsomkostningerne. Lovforslaget vil blive fremsat til efteråret, og det forventes, at det vil forbedre den overordnede udbetalingsproces for ældrechecken.