Danmarks Aarhus Kommune har brugt 500.000 kroner på at rydde midtbyen for 3.500 efterladte cykler hen over vinteren. På trods af stelnumre kan disse cykler ikke spores tilbage til deres ejere.
Det skyldes, at cykelstelnummersystemet, som har været i brug siden 1942, kun kan bruges til at opspore ejerne, hvis de stjålne cykler anmeldes til politiet. Desværre var kun 25 af disse cykler blevet meldt stjålet i denne sag.
For at løse dette problem støtter kommunen et forslag fra Dansk Cyklist Forbund og forsikringsbranchen om at registrere alle cykler med digitalt stelnummer i en QR-kode.
Kim Gulvad, leder af Byliv og Medborgerskab i Aarhus Kommune, mener, at dette forslag vil hjælpe med at genforene ejere hurtigt med deres forsvundne cykler. Forslaget vil også give kommunen mulighed for at vælte oprydningsomkostningerne over på ejerne og derved frigøre økonomi til andre projekter.
“Hvis vi kunne sende den regning videre, ville vi have økonomi til nogle andre ting,” sagde Gulvad.
Reduktion af omstrejfende cykler og begrænsning af tyveri
Forladte cykler ødelægger bybilledet og giver praktiske problemer, da de optager gangstier og hindrer gangbesværede og synshandicappede. Den foreslåede ejerregistrering vil begrænse cykeltyveri og medvirke til at reducere antallet af herreløse cykler.
Jens Peter Hansen, formand for Dansk Cyklist Forbund, sagde, at registrets forebyggende effekt ville komme alle cyklister til gode. Kommunale medarbejdere ville have adgang til journalen til at scanne QR-koden på cyklen og sende en besked til ejeren, og derved gøre det nemt at hente mistede eller stjålne cykler.
“Vi oplever alle sammen, at det er svært at finde et sted at stille vores cykler,” sagde Hansen. “Så ethvert tiltag, der kan bidrage til, at der kun står de cykler i stativet, som bliver brugt, vil glæde langt de fleste cyklister.”