Storkene vender tilbage til Ribe efter 21 års fravær: Håb om nye generationer i Danmarks ældste by

Storkene vender tilbage til Ribe efter 21 års fravær: Håb om nye generationer i Danmarks ældste by

Storkene er tilbage i Ribe, Danmarks ældste by, efter en lang pause på 21 år. For næsten 100 år siden var Ribe kendt for at være et yndet sted for storke at yngle, men i 2004 forsvandt de fra området. Nu er storkene dog tilbage som ynglefugle, og det glæder både lokale og storkeentusiaster.

Storkenes tilbagetrækning og comeback

Et par storke har fundet hjem i Damhus, som ligger cirka 1,5 kilometer fra Ribes centrum. De bor i en rede, som Inge og Tonni Christensen har sat op. Parret har i mange år arbejdet hårdt for at få storkene tilbage til området.

Inge Christensen fortæller: “Vi har ventet i 24 år på, at et storkepar skulle flytte ind i vores rede, som vi satte op i 2001. Hvert år har vi sørget for, at reden har været klar til indflytning. Vi har set enlige storke besøge reden mange gange og har altid håbet, at de ville finde en mage. Endelig er det nu sket.”

I 2020 fik de hjælp fra Storkene.dk til at opstille en ny rede, som er lidt mere tilbagetrukket. “Nu har storkene to muligheder at vælge imellem, og de skifter mellem dem. Vi er så glade for, at de er her, og vi håber, de trives og får unger,” tilføjer Inge.

Hunstorken er kun to år gammel og er ringmærket i Tyskland, hvor den kommer fra en rede i Nordfriesland. Det er hendes første ynglesæson. Hannen er ikke ringmærket, så man kender ikke hans baggrund. “Hunstorke kan begynde at yngle fra de er to år, men det er ikke altid, at det lykkes. Hvis hannen er mere erfaren, kan de dog få unger. Som vi så sidste år i Saksborg, hvor et par fik en unge, selvom hunnen også var ung,” forklarer storkeekspert Jesper Leegaard.

Storkene i Danmark har været hårdt ramt af tilbagegang, men nu ser vi en positiv udvikling. Den tyske storkebestand har aldrig været større, og det har også betydning for Danmark. De fleste storke, der yngler her, kommer fra Tyskland, og mange af dem er nu mere tilbøjelige til at overvintre i det sydvestlige Europa i stedet for at rejse hele vejen til Afrika.

Jesper Leegaard forudser, at vi i de kommende år kan forvente en kraftig vækst i storkebestanden, så længe klimaet forbliver gunstigt for dem. Han peger på, at det er vigtigt at bevare de rigtige levesteder for storkene, så de kan trives.

I øjeblikket har Danmark 11 ynglende storkepar, og der er endnu flere på vej. I 2019 var tallet kun tre par. De nuværende storkepar er fordelt med ni i Syd- og Sønderjylland, et i Østjylland og et i Roskilde på Sjælland.

Det er vigtigt at vise hensyn til de nye storkepar og holde en afstand på 50-75 meter fra reden, indtil storkene har vænnet sig til deres omgivelser. Med den rette støtte og beskyttelse kan vi håbe på, at storkene vil fortsætte med at yngle i Ribe i mange år fremover.